Uutiset / 14.12.2023

Toimittajat ilman rajoja: Toimittajien surmat vähentyneet – Gaza karmea piikki

Toimittajia on saanut tänä vuonna surmansa vähemmän kuin 20 vuoteen, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti.

”Toimittajat ja mediat ovat opetelleet operoimaan entistä turvallisemmin vaarallisissa oloissa. Gaza tekee lukuihin karmean piikin, mutta Gazan lisäksi maailman sota-alueilla menehtyi töissään vain 6 toimittajaa”, kertoo järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Toimittajien työ maailmalla on sujunut päättyvänä vuonna turvallisemmin kuin 20 vuoteen. Näin kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja-järjestön (RSF) uunituore vuosiraportti. Yli puolet kuolonuhreista on kuollut sotatoimialueilla, ja heistä ylivoimainen enemmistö Gazan sodassa. Sekä israelilaisia että palestiinalaisia toimittajia on menehtynyt.

Gazassa toimittajat maksavat kovaa hintaa

”Gazan siviilien joukossa, toimittajat maksavat kovaa hintaa. Olemme todenneet, että työnsä yhteydessä surmansa saaneiden toimittajien määrä on hyvin korkea. Olemme jättäneet valituksen Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC) selvittääksemme tosiasiat ja sen, missä määrin toimittajat ovat olleet tietoisesti kohteina”, toteaa RSF:n johtaja Christophe Deloire.  

Kriisien ja kauheuksien rinnalla on tapahtunut kehitystä hyväänkin suuntaan.

”Mediat osaavat nyt sekä valmentaa että varustaa työntekijänsä kriisialueille entistä paremmin. Tämä on erittäin myönteistä kehitystä, vaikka tietysti joka ainut työssään menehtynyt toimittaja on liikaa. Myös suomalaiset mediat ovat tehneet tässä ansiokasta työtä, eikä meidän toimittajillemme ole onneksi sattunut mitään vakavaa, vaikka varsinkin Ukrainassa on raportoitu jopa aivan sodan etulinjasta”, kiittää Yrsa Grüne-Luoma.

Viisi korkean riskin maata

Telkien takana on vuotta 2024 aloittamassa nyt 521 toimittajaa, lähes yhtä paljon kuin kielteisen ennätyksen tehneenä viime vuonna (533). Valtaosa pidätetyistä on paikallisia toimittajia, vain 20 on kansainvälisissä tehtävissä olleita. Yksin Kiinassa on vangittuna 121 toimittajaa, seuraavina tulevat Myanmar (68),  Valko-Venäjä (39), Vietnam (36) ja Venäjä (28). Näissä diktatorisissa ja autoritaarisissa maissa on erityisen suuri riski joutua jopa mielivaltaisesti pidätetyksi.

Toimittajat ilman rajoja-järjestön lisäksi journalistien surmia raportoi CPJ eli Comittee to Protect Journalists, jonka raportointia voi seurata täältä. Eri järjestöjen raportointitavoissa on eroja.

Lue RSF:n raportti tästä (englanniksi).


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.