Uutiset / 13.09.2011

Toimittajat armeijan ja Talebanin ristitulessa Pakistanin rajaseudulla

AVT Khyber tv-kanavan toimittaja Hazrat Khan Mohmand joutui naamioituneiden miesten pahoinpitelemäksi 22. elokuuta Peshawarissa. Hän ei tiedä, ketä syyttää iskusta.

"Kaksi moottoripyörällä liikkunutta henkilöä pysäytti automme ja hakkasi minut pahasti sanomatta sanaakaan", kertoo Khan, joka joutui viettämään useita päiviä sairaalassa.

Sekä hallitus että Taleban kiiruhtivat tuomitsemaan hyökkäyksen ja lupasivat vetää tekijät oikeuteen.

Ketään ei ole kuitenkaan saatu tuomiolle 16 journalistin tappamisesta Pakistanissa vuodesta 2005 lähtien. Monen mielestä maassa vallitsee rankaisemattomuuden kulttuuri.

Poliisi osa ongelmaa

Erityisessä vaarassa ovat toimittajat, jotka seuraavat Yhdysvaltain aloittamaa terrorismin vastaista sotaa Afganistanin rajan lähellä Khyber Pakhtunkwan ja Balochistanin maakunnissa sekä keskushallinnon alaisilla heimoalueilla. He kokevat, että alueen poliisikin on pikemminkin osa ongelmaa kuin sen ratkaisua.

Poliisi pysäytti ja pahoinpiteli 19. elokuuta yksityisen Samaa-television kuvausryhmän Peshawarin moskeijan lähellä, missä oli tapahtunut itsemurhaisku.

Elokuun alussa poliisit kävivät riehumassa urdunkielisen Mashriq-lehden toimituksessa. Tapaus toi poikkeuksellisesti potkut kolmelle poliisille ja lupauksen tutkinnasta.

Maakunnan tiedotusministeri syytti tapahtuneesta paikallista Taleban-järjestöä, joka puolestaan lupasi tehdä oman tutkimuksensa ja rangaista syyllisiä.

Uutisia oman maun mukaan

"Olemme Talebanin ja armeijan puristuksessa. Toimittajien turvallisuutta on parannettava pikaisesti", Arshad Aziz Malik Khyberin journalistiliitosta vaatii.

"Taleban haluaa uutisia oman makunsa mukaan, ja armeija painostaa toimittajia toiseen suuntaan", Pakistanin journalistiliiton entinen pääsihteeri Shamsul Islam Naz sanoo.

"Toimittajiin kohdistuneiden hyökkäysten ja murhien takana ovat sekä Taleban että armeija. Molemmat haluavat joko lopettaa raportoinnin tai ohjata sitä", Pakistanin riippumattoman ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Zuhra Yusuf vahvistaa.

Järjestön tutkimuksissa on paljastunut erilaisia toimintamalleja eri rajamaakunnissa.

"Balochistanissa virkakoneista on sekaantunut toimittajien murhaamiseen ja sieppauksiin osana kansaan kohdistuvan sorron peittelyä", Yusuf kertoo.

"Swatissa (Khyber Pakhtunkwan alue, jolla Pakistanin armeija on hyökännyt Talebania vastaan vuodesta 2009) kapinalliset ovat vastuussa toimittajien murhista ja sieppauksista, koska he eivät halua julmuuksistaan tietoja mediaan", hän jatkaa.

Luotiliivejä luvassa

Pakistanin sisäministeri Rehman Malik on luvannut toimittajille luotiliivejä ja harkitsee luodinkestävien autojen hankkimista yksityisten tv-kanavien käyttöön.

"Meidän on myös koulutettava journalisteja huolehtimaan itsestään väkivaltaisilla alueilla", ministeri sanoo.

Geo TV:n Hamid Mir kannattaa ammattikunnan omia keinoja turvallisuuden parantamiseksi. "Voimme aloittaa parantamalla keskinäistä yhteenkuuluvuutta."

Toimittajat ilman rajoja (RSF) patistaa Pakistanin viranomaisia pikaisiin toimiin, "tai ristituleen joutuvien toimittajien työ käy mahdottomaksi rajaseudulla."

RSF:n vuoden 2010 lehdistönvapausindeksissä Pakistan on sijalla 151/178. Järjestön mukaan Pakistan on yksi kymmenestä maasta, "jossa ei ole hyvä olla journalisti."


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.