Uutiset / 20.09.2012

Toimittajan työ mahdotonta Sudanissa

”Olen istunut puun alla 1,5 vuotta, koska valtio sulki lehteni. En saa töitä muualta, koska minua pidetään hallituksen vastustajana”, kertoo Mohamed Ahmed, joka työskenteli aiemmin Ajrass Elhuriya -lehdessä.

Toimittajien järjestö arvioi, että työttömänä on noin 200 journalistia ja tilanne on pahin, mitä alalla on nähty. Valtion otteet kiristyivät pian sen jälkeen, kun Etelä-Sudan itsenäistyi heinäkuussa 2011.

Kesäkuussa kymmenen toimittajan kerrotaan joutuneen pidätetyksi ja kidutetuksi, kun Sudanissa puhkesi maanlaajuisia mielenosoituksia valtion vyönkiristysohjelmaa vastaan. Ainakin 15:tä muuta toimittajaa estettiin julkaisemasta juttujaan mielenosoituksista.

Syyskuussa khartumilainen tuomioistuin vahvisti paikallisen Rai Elshab -lehden sulkemisen. Lehden sanottiin rikkoneen lehdistön velvollisuuksia ja lietsoneen levottomuuksia, kun se julkaisi jutun Darfurin kriisialueen kapinallisista.

Darfurin selkkaus alkoi 2003 ja rauhanneuvottelut käynnistyivät 2010, mutta yhteenotot jatkuvat edelleen.

Turvallisuuspalvelu sulki Rai Elshabin tammikuussa ja omistajat koettivat turhaan saada toimilupansa takaisin oikeudessa. ”On hyvin omituista, että turvallisuuspalvelu saa päättää toimiluvastamme”, Rai Elshabin politiikan toimituksen esimies Ashfar Abdul-Aziz kommentoi.

Sensuuri kutistaa levikkiä

Sudanin toimittajaverkosto aikoo valittaa hallituksen toiminnasta YK:n ihmisoikeusneuvostolle, koska mikään muu painostuskeino ei tuota tulosta, järjestön johdon edustaja Khalid Ahmed sanoo.

Kotimainen ihmisoikeuskomissio ei edes vastannut journalistien vetoomuksen sensuurin lopettamiseksi ja sananvapauden toteuttamiseksi.

Sensuuri on heikentänyt tiedon kulkua, sillä ihmiset eivät viitsi ostaa lehtiä, jotka toitottavat yhtä ja samaa, Teebba-lehdistökeskusta johtava Faisal Mahmed Salih huomauttaa. Hän toimi Eladwaa-lehden päätoimittajana ennen sen sulkemista.

Politiikan tutkija Hafiz Mohamed muistuttaa, ettei demokratia voi toimia ilman vapaata lehdistöä.

Tiedotusministeriön pestaama konsultti Rabei Abdallatee kuitenkin vakuuttaa, että sensuurin taustalla ovat selkkausten aiheuttamat erityisolot, joiden vuoksi medialta edellytetään varovaisuutta.

Edessä alan vaihto

Eljareeda-lehden päätoimittaja Osman Shinger kertoo lehtensä olleen käräjillä 15 kertaa parin kuukauden aikana, sillä hänestä annettiin pidätysmääräys. Shingeriä syytetään erään osavaltion kuvernööriä arvostelevien yleisönosastokirjoitusten julkaisemisesta.

Moni tyrmästä vapautunut toimittaja on sittemmin tuomittu työttömyyteen. ”Sain potkut, eivätkä muut lehdet palkkaa minua, koska olin vankilassa ja ne pelkäävät hallitusta”, Al-Ahramin entinen toimituspäällikkö Mohamed Alasbst kertoo.

Tilanne panee monet harkitsemaan alan vaihtoa. Mohamed Ahmed on päättänyt lähteä Sudanista ja etsiä töitä Persianlahden maista.

”Tein vain työtäni, kuten ammattilaisen kuuluu, mutta hallitus ei sitä hyväksy. Journalistin on palveltava hallitusta tai luovuttava alasta.”

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.