Uutiset / 11.03.2014

Tilanne Krimillä pahenee

Kansainväliset journalistijärjestöt vetoavat kaikkiin Ukrainan poliittisten levottomuuksien osapuoliin tapahtumista raportoivien journalistien oikeuksien kunnioittamiseksi.

Aivan viime päivinä on raportoitu runsaasti journalisteihin kohdistuneista väkivaltaisuuksista Krimin niemimaalla. Tunnistamattomat miehet ovat käyneet toimittajien ja kuvaajien kimppuun, uhkailleet aseilla ja napanneet kameroita. Joitain journalisteja on pahoinpidelty vakavasti.

Toimittajat Ilman Rajoja -järjestö kertoi maanantaina kahden ukrainalaisen aktivistin ja kahden journalistin joutuneen kaapatuiksi Krimillä. Myös ETYJ:n lehdistönvapausvaltuutettu Dunja Mijatovic on ollut erittäin huolestunut journalistien kohtelusta ja lehdistönvapaudesta niemimaalla.

EFJ ja IFJ muistuttavat Krimillä työskenteleviä turvallisuusohjeista (pdf), joita kannattaa noudattaa.

Liitot järjestävät Brysselissä 17.3. kokouksen, jossa Venäjän (RUJ) ja Ukrainan (NUJU ja IMTUU) journalistiliitot yhdessä keskustelevat toimista, joilla voitaisiin parantaa journalistien turvallisuutta ja totuudenmukaista eettistä raportointia.

Katso lisää:

IFJ:n kannanottoja 

IFEX:n sivuilta

RSF.org -sivustolta


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.