Uutiset / 11.03.2014

Tilanne Krimillä pahenee

Kansainväliset journalistijärjestöt vetoavat kaikkiin Ukrainan poliittisten levottomuuksien osapuoliin tapahtumista raportoivien journalistien oikeuksien kunnioittamiseksi.

Aivan viime päivinä on raportoitu runsaasti journalisteihin kohdistuneista väkivaltaisuuksista Krimin niemimaalla. Tunnistamattomat miehet ovat käyneet toimittajien ja kuvaajien kimppuun, uhkailleet aseilla ja napanneet kameroita. Joitain journalisteja on pahoinpidelty vakavasti.

Toimittajat Ilman Rajoja -järjestö kertoi maanantaina kahden ukrainalaisen aktivistin ja kahden journalistin joutuneen kaapatuiksi Krimillä. Myös ETYJ:n lehdistönvapausvaltuutettu Dunja Mijatovic on ollut erittäin huolestunut journalistien kohtelusta ja lehdistönvapaudesta niemimaalla.

EFJ ja IFJ muistuttavat Krimillä työskenteleviä turvallisuusohjeista (pdf), joita kannattaa noudattaa.

Liitot järjestävät Brysselissä 17.3. kokouksen, jossa Venäjän (RUJ) ja Ukrainan (NUJU ja IMTUU) journalistiliitot yhdessä keskustelevat toimista, joilla voitaisiin parantaa journalistien turvallisuutta ja totuudenmukaista eettistä raportointia.

Katso lisää:

IFJ:n kannanottoja 

IFEX:n sivuilta

RSF.org -sivustolta


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.