Uutiset / 14.04.2023

Tekstin ja kuvan tekijä – käy hyväksymässä päivitetty Kopiosto-valtakirja

Muuttuneen tekijänoikeuslain myötä Kopiosto kehittää uusia lupia, jotka voivat tuoda tekstin ja kuvan tekijöille uusia korvaustuottoja. Jotta uusien lupien myöntäminen on mahdollista, keräämme tekijöiltä ja kustantajilta päivitetyt Kopiosto-valtakirjat.

Kaikkien tekstin ja kuvan tekijöiden on päivitettävä aiemmin antamansa Kopiosto-valtakirja. Päivitys ei koske Av-tekijänoikeussopimuksen tai Av-valtakirjan antaneita tv- ja radio-ohjelmien tekijöitä.

Katso tästä ohje Kopiosto-valtakirjan päivittämiseen.

Kopiosto-valtakirjalla tekstin ja kuvan tekijät antavat Kopiostolle valtuutuksen myöntää puolestaan lupia teostensa kopiointiin. Kopiosto kerää teosten käytöstä korvauksia valtuutusten perusteella. Päivittämällä Kopiosto-valtakirjansa tekijä varmistaa, että hänen teostensa käyttöön liittyvät valtuudet ja edut ovat ajan tasalla.

Kopiosto-valtakirjaan nyt tehty päivitys perustuu 3.4.2023 voimaan tulleisiin tekijänoikeuslain muutoksiin, jotka tuovat mukanaan uudenlaisia mahdollisuuksia teosten käyttölupien kehittämiseen ja myyntiin. Entistä monipuolisemmat luvat voivat tarkoittaa tekijöille uusia korvaustuottoja.

Lakimuutosten myötä Kopiosto-valtakirjaan lisättiin kaksi kokonaan uutta oikeusluokkaa ja yhtä oikeusluokkaa laajennettiin. Oikeusluokat kuvaavat sitä, minkälaiseen teosten käyttöön Kopiosto myöntää lupia.

Uudet oikeusluokat koskevat lehtijulkaisuun sisältyvän teoksen käyttöä (GR8) ja teosten jakamista verkkosisällönjakopalveluissa (GR9), kuten YouTubessa tai Instagramissa. Laajennettu oikeusluokka puolestaan liittyy kirjastojen, arkistojen ja museoiden kokoelmiin sisältyvän teoksen käyttöön (GR5). Tekijä voi tutustua päivitettyihin oikeusluokkiin Kopioston sivuilla.

Päivitetty Kopiosto-valtakirja hyväksytään Kopioston valtuutuspalvelussa

Valtakirjaan tehtyjen päivitysten hyväksyminen on helppoa ja nopeaa Kopioston valtuutuspalvelussa. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla.

Kopioston valtuutuspalvelussa tekijä voi antaa uuden valtuutuksen ja tarkistaa aiemmin antamiensa valtuutusten tilanteen.

Uusittu tekijänoikeuslaki tarjoaa mahdollisuuksia monipuolisempien lupien kehittämiseen

Monien sosiaalisen median palveluiden, kuten Instagramin, TikTokin ja YouTuben, tulee jatkossa hankkia lupa, kun yksityiset henkilöt jakavat palvelussa toisten tekemiä sisältöjä. Luvan hankkiminen koskee tilanteita, joissa sisältöjä jaetaan ei-kaupallisessa tarkoituksessa ja muulla tavoin kuin linkittämällä. Jaettavia sisältöjä voivat olla esimerkiksi toisten tekemät valokuvat, lehtiartikkelit, runot, kuvataideteokset, laulun sanat ja nuotit.

Monet mediaseuranta- ja uutiskoostepalvelut jakavat painetuissa ja digitaalisessa muodossa olevia lehtiaineistoja asiakkailleen. Kopiosto voisi jatkossa myöntää lupia tällaiseen tarkoitukseen tekijöiden ja kustantajien puolesta.

Kirjastoihin, arkistoihin ja museoihin liittyvä oikeusluokan laajennus koskee kaupallisesta jakelusta poistuneita teoksia. Sillä turvataan, että myös tällaisten teosten digitoiminen ja avaaminen verkkoon tehdään tekijöiden ja kustantajien luvalla sekä että heille maksetaan käytöstä korvaus.

Katso tästä ohje Kopiosto-valtakirjan päivittämiseen.

Lisätietoa Kopiosto-valtakirjan päivityksestä ja vastauksia yleisimpiin päivitystä koskeviin kysymyksiin löydät Kopioston sivuilta.

Lisätietoja:

Kysyttävää? Ota yhteyttä Kopiostoon, lähetä sähköpostia osoitteeseen valtuudet(at)kopiosto.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.