Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Tarja Halonen free-seminaarissa: ”Demokratia ei ole still-kuva”

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho puhui pohjoismaisessa free-seminaarissa ennen presidentti Tarja Halosta.

Sananvapaus ja vastuu olivat avainasemassa presidentti Tarja Halosen puheenvuorossa pohjoismaisessa freelance-seminaarissa, joka järjestettiin 15.–16. syyskuuta Helsingin Suomenlinnassa.

”Demokratia ei ole still-kuva. Se on jatkuva prosessi”, Halonen sanoi lähes 200 pohjoismaalaiselle seminaariin kokoontuneelle freelancetoimittajalle.

Seminaarin teemana oli tulevaisuuden freetyö (The Future of Freelancing).

Tarja Halonen korosti puheessaan, ettei sananvapautta tai demokratiaa tule pitää itsestäänselvyytenä. Hän nosti esiin sen, että Suomi menetti tänä vuonna kärkipaikkansa Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä.

”Rajoja koettelevat myös muut tahot kuin media. Viimeisen vuoden aikana olen esimerkiksi kuullut suomalaisten politikkojen sanovan: ‘tiedän kyllä, mitä perustuslaissa sanotaan, mutta on vaikeaa ja epäkäytännöllistä noudattaa sitä’.”

Halonen sanoi olevansa huolissaan siitä, että monet päättäjät suhtautuvat samalla asenteella kansainväliseen ihmisoikeussopimukseen.

”He sanovat, että maailma oli erinäköinen ihmisoikeussopimusta kirjoitettaessa ja että siksi sopimus ei enää toimi. Kyllä, maailma oli erinäköinen. Ihmisoikeussopimuksen kirjoittivat ihmiset, jotka olivat kokeneet toisen maailmansodan. Meidän pitäisi kunnioittaa heitä ja heidän tekemäänsä työtä. Meidän pitää kunnioittaa myös kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.”

“Uhkailu rajoittaa naisten ääntä”

Tarja Halonen mainitsi sananvapauden ja vuoden 1766 painovapausasetuksen, joka aikoinaan oli maailman liberaaleimpia.

”Silloin ajatus siitä, että kuninkaan olisi pitänyt perustella päätöksiään, oli absurdi. Ajan myötä viranomaisten ja päättäjien avoimuudesta on tullut oleellinen osa pohjoismaista demokratiaa.”

Halonen ilmaisi huolensa vihaviesteistä ja erityisesti naisiin kohdistuvasta uhkailusta.

”Sekä naistoimittajia että naistutkijoita uhataan heti, kun he ilmaisevat itseään julkisesti. Tämä rajoittaa heidän ääntään yhteiskunnallisessa keskustelussa.”

Presidentti muistutti, ettei kaikkia yhteiskunnallisia epäkohtia voida poistaa lainsäätelyn voimin. Hän sanoi, että monet toiseen maailmansotaan johtaneet seikat tapahtuivat laillisia keinoja käyttäen.

”Pohjoismaissa lain kunnioitus on yhteiskunnan perusta. Meidän pitää silti kysyä itseltämme, toimimmeko oikein moraalisesti, vaikka prosessi olisi oikea.”

 

Katso Facebook-video Halosen puheesta. Halosen osuus alkaa n. 3 minuutin kohdalta, Hanne Ahon puheen jälkeen.