Uutiset / 18.12.2020

Tänään on journalistinaisen palkkapäivä! Tasa-arvoon vielä pari viikkoa

Journalistinaisten palkkapäivä on tänään 18. joulukuuta. Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti. Palkkapäivällä havainnollistetaan naisten ja miesten välistä palkkaeroa. Journalistiliiton tämänvuotisen työmarkkinatutkimuksen mukaan naisen euro media-alalla on 97 senttiä. Kaksi vuotta sitten se oli 96 senttiä. ”Palkkatasa-arvossa olemme oikealla tiellä, mutta työtä pitää jatkaa vielä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Kirittävää on vielä noin kahden viikon verran. Journalistiliiton edustamilla aloilla naisen palkkapäivä on merkittävästi myöhemmin kuin maassa keskimäärin. STTK:n laskelmien mukaan päivä oli Suomessa keskimäärin jo 1. marraskuuta, sillä naiset tienasivat hieman alle 84 senttiä miesten tienaamaa euroa kohden. Päivä on keskimäärin aikaistunut eli palkkatasa-arvo on mennyt heikompaan suuntaan. Tasa-arvon saavuttaminen vaatii panostusta koko media-alalta. ”Journalistiliitto on aina pitänyt palkkatasa-arvoa tärkeänä. Sen eteen on tehtävä töitä liitossa ja eritoten työpaikoilla. Tasa-arvo on koko alan asia”, Savolainen toteaa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.