Uutiset / 11.12.2013

Talentumilta uusi avustajasopimus

 Talentum toivoo freelancereiden palauttavan sopimuksen joulukuun puoliväliin mennessä.


Talentumin sopimus on tekijänoikeuksien osalta "jatkuvat käyttöoikeudet konsernille" -sopimus. Freelle jää kuitenkin rinnakkainen käyttöoikeus, eikä Talentumilla ole oikeutta edelleenluovutukseen. Freen teoksia voidaan käyttää Talentumin tuotteiden markkinoinnissa, mutta vain hyvän tavan mukaisesti. Kustantaja vastaa siitä, että haastateltavilta ja kuvattavilta hankitaan tähän luvat.

Talentumin avustajasopimuksessa tekijänoikeuksien luovutuksen laajuus riippuu siitä, onko kyse lehden ideoimasta ja tilaamasta keikasta vai freen itsensä ideoimasta ja tarjoamasta jutusta.

Jos kyseessä on tilattu keikka, Talentum saa jatkuvan käyttöoikeuden konsernissa. Keikalta syntyneitä rinnakkaisteoksia (esim. kuvia, joita ei julkaista), saa myydä eteenpäin kolmen kuukauden kuluttua ensijulkaisusta, ellei sitä ole erityisesti kielletty. Kilpailijalle tai kuvapankille rinnakkaisia teoksia ei kuitenkaan saa myydä. Freellä on oikeus käyttää teoksiaan näyttelyissään tai kokoomateoksissaan, jolleivät ne merkittävällä tavalla kilpaile kustantajan toiminnan kanssa.

Freen tarjotessa itse ideoimaansa juttua tai kuvauskeikkaa, kustantaja saa jatkuvan käyttöoikeuden konsernissa, kuukauden ensijulkaisuoikeuden, jonka jälkeen freellä on vapaa oikeus käyttää aineistoaan haluamallaan tavalla.

Muilta osin sopimus on hyvin pitkälti alan kauppatapasopimuksen mukainen, vastuuehto on freen kannalta hyvä, maksuehto 14 vuorokautta ja kustantaja saa aineistoon toimituksellisen muokkausoikeuden - muusta sovitaan erikseen.

Journalistiliiton ja SFJ:n mielestä sopimus on varsin kohtuullinen ottaen huomioon muiden alan yritysten tarjoamat sopimukset. 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.