Uutiset / 13.09.2011

Taiteilijat vaativat kohtuullisia korvauksia:

Tekijäjärjestöjen yhteistyöelin Tekijäfoorumi järjesti torstaina 8.9.2011 Helsingissä seminaarin, jonka aiheena olivat reilut tekijänoikeussopimukset.  Seminaarissa keskusteltiin eri alojen käytännöistä ja kokemuksista tekijänoikeussopimusten teossa. Seminaarin puhujina olivat mm. kirjailija Anja Snellman, kuvittaja Ville Tietäväinen, muusikko Sami Kuoppamäki ja valokuvaaja Tanja Mikkola.


Seminaarissa tuli selväksi, että olipa kyse sitten kirjan, levyn, elokuvan tms. tekemiseen liittyvästä tekijänoikeussopimuksesta, jopa pitkään alalla toimineet taiteilijat joutuvat tyytymään yksipuolisesti saneltuihin ehtoihin. Taiteilijat ovat sopimusneuvotteluiden heikompi osapuoli, mikä johtaa usein sopimukseen sisällytettyjen oikeuksien ja velvollisuuksien epätasapainoon. Sopimuksen perusteella taiteilijalle maksettava korvaus on usein mitättömän pieni. Kirjailija Anja Snellman totesikin seminaarissa: ”Olen kohdannut jopa nimittelyä, kun olen yrittänyt neuvotella itselleni kohtuullisia sopimusehtoja. Taiteilijan odotetaan edelleen olevan nöyrä ja vaatimaton neuvottelija, ja tekevän ilmaista työtä.”

 

Seminaarissa todettiin, että taidealalla on otettu ilolla vastaan hallitusohjelmakirjaus, jonka mukaan tekijänoikeuslailla tullaan säätämään nykyistä tarkemmin tekijänoikeuksien siirtämisen edellytyksenä olevista kohtuullisista ehdoista ja kohtuullisesta korvauksesta. Taiteilijoiden odotukset kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen hallituskautta kohtaan ovatkin korkealla. Mallia lakiuudistuksessa voi hakea esimerkiksi sellaisista muista kulttuurimaista, joissa aiheesta on jo säädetty. Reiluutta kaivataan joka tapauksessa lisää kaikilla taidealoilla. Reilu sopimus turvaa kaikkien sopimusosapuolten elinkeinon jatkumisen.

  

Tekijäfoorumin tarkoituksena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen tekijänoikeusasioissa ja tekijä- ja taiteilijajärjestöjen keskinäisen tiedonkulun parantaminen. Tekijäfoorumin jäsenjärjestöt:

 

Animaatioklinikka - Suomen animaationtekijät ry

Finlands svenska författareförening rf

Finlands Svenska Skådespelarförbund rf

Freelance Ohjelmatyöntekijät ry

Grafia ry                              

Kuvittajat ry      

Radio- ja Televisiotoimittajain liitto RTTL ry

Sarjakuvantekijät ry       

Suomen arvostelijain liitto ry

Suomen Elokuvaajien Yhdistys ry

Suomen Journalistiliitto ry

Suomen Kirjailijaliitto ry

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry

Suomen Lavastustaiteilijain Liitto ry

Suomen Muusikkojen Liitto ry

Suomen Nuorisokirjailijat ry

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry

Suomen Näyttelijäliitto ry

Suomen Radio- ja TV-selostajat ry

Suomen Säveltäjät ry

Suomen Taiteilijaseura

Suomen Tanssitaiteilijain Liitto ry

Suomen Teatteriohjaajien Liitto ry

Suomen tiedetoimittajain liitto ry

Suomen tietokirjailijat ry

Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto FINNFOTO ry

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry

Teatteri- ja mediatyöntekijät TeMe ry

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.