Uutiset / 07.12.2011

Tadzhikistanin lehdistö rikkoo rajoja

Ryöpyn laukaisi hallituksen nolosti päättynyt diplomaattinen yhteenotto Venäjän kanssa. Tadzhikistan tuomitsi ensin kaksi venäläistä lentäjää 8,5 vuodeksi vankeuteen moottorin varaosien salakuljettamisesta. Miehet kuitenkin vapautettiin pian, kun Venäjä ryhtyi jahtaamaan tadzhikistanilaisia siirtotyöläisiä karkottaakseen nämä maasta.

Kremlin vastaisku säikäytti Tadzhikistanin, jonka bruttokansantuotteesta jopa 40 prosenttia muodostuu ulkomailla työskentelevien rahalähetyksistä. Kansalaiskommenteissa kauhisteltiin hallituksen tapaa käsitellä tilannetta. Viikkolehdet Asia-Plus, Nigoh, Ozodagon ja Millat sekä Avesta-uutistoimisto yltyivät kommentoimaan maan johdon laajaa korruptiota ja sukulaisten suosintaa, jotka uhkaavat viedä maan talouden ja politiikan tuhoon. Kunnianloukkauskanteita uhmaten pääkirjoituksissa vaadittiin Rahmonin vallan rajoittamista ja avustajakunnan vaihtamista.

Viestimet välttivät hyökkäämästä suoraan presidenttiä vastaan, koska se on lainvastaista. Kirjoituksissa  rikottiin kuitenkin reippaasti rajoja, joiden sisään tiukasti valvottu media on tähän asti karsinoitu. Muun ohessa lehdet arvostelivat hallituksen hanketta maailman korkeimman vesivoimapadon rakentamiseksi Roguniin.

Rangaistukset vältetään?

Asia-Plusin päätoimittaja Marat Mamadshojev sanoo lehdistön purkauksen heijastavan yleistä pelkoa, että Tadzhikistan lähestyy romahduspistettä. Hänen mukaansa jupakka Venäjän kanssa oli korsi, joka katkaisi kamelin selän. ”Ihmiset ovat väsyneet tekopyhyyteen ja viranomaisten toimettomuuteen”, Mamadshojev sanoo.

Riippumaton media –yhdistyksen (Nansmit) puheenjohtaja Nuriddin Karshibajev uskoo, ettei toimittajia rangaista rohkeudestaan, koska tilanne on liian jännittynyt.

”Viranomaisten on opittava läksynsä. Tadzhikistanin media ei ole erityisen vahva, mutta näin rohkeat ulostulot ovat merkki tai jopa hälytysmerkki, joka heijastaa yhteiskunnan huolta ja mielialaa”, hän korostaa.

 

(Suomessa Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes tukee Tadzhikistanissa sananvapaustyötä ja journalistien ammattiliiton rakennustyötä.)


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.