Uutiset / 07.12.2011

Tadzhikistanin lehdistö rikkoo rajoja

Ryöpyn laukaisi hallituksen nolosti päättynyt diplomaattinen yhteenotto Venäjän kanssa. Tadzhikistan tuomitsi ensin kaksi venäläistä lentäjää 8,5 vuodeksi vankeuteen moottorin varaosien salakuljettamisesta. Miehet kuitenkin vapautettiin pian, kun Venäjä ryhtyi jahtaamaan tadzhikistanilaisia siirtotyöläisiä karkottaakseen nämä maasta.

Kremlin vastaisku säikäytti Tadzhikistanin, jonka bruttokansantuotteesta jopa 40 prosenttia muodostuu ulkomailla työskentelevien rahalähetyksistä. Kansalaiskommenteissa kauhisteltiin hallituksen tapaa käsitellä tilannetta. Viikkolehdet Asia-Plus, Nigoh, Ozodagon ja Millat sekä Avesta-uutistoimisto yltyivät kommentoimaan maan johdon laajaa korruptiota ja sukulaisten suosintaa, jotka uhkaavat viedä maan talouden ja politiikan tuhoon. Kunnianloukkauskanteita uhmaten pääkirjoituksissa vaadittiin Rahmonin vallan rajoittamista ja avustajakunnan vaihtamista.

Viestimet välttivät hyökkäämästä suoraan presidenttiä vastaan, koska se on lainvastaista. Kirjoituksissa  rikottiin kuitenkin reippaasti rajoja, joiden sisään tiukasti valvottu media on tähän asti karsinoitu. Muun ohessa lehdet arvostelivat hallituksen hanketta maailman korkeimman vesivoimapadon rakentamiseksi Roguniin.

Rangaistukset vältetään?

Asia-Plusin päätoimittaja Marat Mamadshojev sanoo lehdistön purkauksen heijastavan yleistä pelkoa, että Tadzhikistan lähestyy romahduspistettä. Hänen mukaansa jupakka Venäjän kanssa oli korsi, joka katkaisi kamelin selän. ”Ihmiset ovat väsyneet tekopyhyyteen ja viranomaisten toimettomuuteen”, Mamadshojev sanoo.

Riippumaton media –yhdistyksen (Nansmit) puheenjohtaja Nuriddin Karshibajev uskoo, ettei toimittajia rangaista rohkeudestaan, koska tilanne on liian jännittynyt.

”Viranomaisten on opittava läksynsä. Tadzhikistanin media ei ole erityisen vahva, mutta näin rohkeat ulostulot ovat merkki tai jopa hälytysmerkki, joka heijastaa yhteiskunnan huolta ja mielialaa”, hän korostaa.

 

(Suomessa Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes tukee Tadzhikistanissa sananvapaustyötä ja journalistien ammattiliiton rakennustyötä.)


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.