Uutiset / 22.08.2013

Somalian uusi laki uhkaa lähdesuojaa

Hallituksen luonnos medialaiksi tekisi toimittajien mukaan työnteon maassa mahdottomaksi. Moni suunnittelee lähtöä, jos laki läpäisee parlamentin.

”Kuvittelimme, että saisimme vihdoin lain suojaksemme. Mutta koska sitä käytetäänkin meitä vastaan, en usko, että tänne voi jäädä pitempään”, sanoo nimettömänä pysyvä somalitoimittaja.

Lakiluonnos velvoittaa toimittajat paljastamaan lähteensä ja kieltää julkaisemasta islamin, somalien perinteiden tai kansallisen turvallisuuden vastaiseksi tulkittavaa aineistoa

”Lakiluonnos tukahduttaisi mediaa, typistäisi lehdistön- ja ilmaisunvapautta ja rajoittaisi journalistien vapaata raportointia”, sanoo lehdistönvapautta Somalian journalistiliitossa koordinoiva Abdelrashid Abikar.

Lain rikkomisesta syytetyltä toimittajalta voitaisiin kieltää työnteko oikeuden päätökseen asti.

Mogadishun toimittajapiireissä ällistellään, että hallitus ei ymmärrä, millaisissa oloissa journalistit tekevät työtään päivittäisten tappouhkauksien alla.

Tuloksettomia neuvotteluja

Toimittajat pääsivät heinäkuussa kertomaan huolensa pääministeri Abdi Farah Shirdonille ja presidentti Hassan Sheikh Mohamudille. Elokuussa tapaamiset jatkuvat eri virastoissa, viimeksi tiedotusministeriöissä 14. elokuuta.

Viranomaiset lupasivat tarkistaa lakitekstiä ja saattaa sen vastaamaan parhaita kansainvälisiä käytäntöjä.

Toimittajat ovat kuitenkin vetäytyneet tiedotusministeriön neuvotteluista, joihin osallistuvat enää valtiollisen median ”nukke-edustajat”.

”En usko hallituksen aikovan uudistaa lakia tosissaan. Se haluaa ammattikunnan hyväksynnän ehdottamilleen kosmeettisille muutoksille, mihin me emme suostuneet”, kertoo eräs neuvotteluihin osallistunut journalisti nimettömänä.

Sekä koti- että ulkomaiset asiantuntijat luonnehtivat lakiesitystä epäselväksi. ”Jos se toteutuu, Somalia ei eroa diktatuureista, joista puuttuu lehdistönvapaus”, arvioi somalisan.co-uutissivuston päätoimittaja Muse Jisow.

Hallitus hyväksyi lakiesityksen 11. heinäkuuta, ja parlamentin on määrä käsitellä sitä syyskuussa.

Jisow vetoaa kansanedustajiin, ettei lakia hyväksyttäisi ennen kuin teksti on muokattu mediaystävällisemmäksi.

”Emme vastusta lain säätämistä, mutta vaadimme, että se suojelee oikeuksiamme, lehdistönvapautta ja riippumatonta journalismia Somaliassa”, Jisow summaa.

Mediatutkija Hassan Harun uskoo, että hallitus ottaa koti- ja ulkomaisen kritiikin huomioon ja muuttaa lakiesitystä. Hänen mukaansa nykyinen esitys vain lisäisi ”muutenkin haavoittuvan sektorin kärsimyksiä.”

Henki pelissä

Viestintä on Somaliassa edelleen hengenvaarallista. Maassa on International News Safety Instituten mukaan tänä vuonna murhattu kuusi journalistia ja mediatyöntekijää. Viimeksi 17. elokuuta valtion radio- ja tv-yhtiön teknikko Ahmed Shariif Hussein ammuttiin kotinsa edustalle Mogadishussa.

Vuonna 2012 Somaliassa tapettiin 18 journalistia ja mediatyöntekijää. Surmatyöt jäävät lähes aina selvittämättä.

***

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes suunnittelee ensi vuodelle hanketta Somalian journalistien ja SNTV:n tukemiseksi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.