Uusimmat

SMF: Journalistiliitto vetoaa aitojen neuvottelujen puolesta

Suomen Journalistiliiton hallitus kritisoi Sanoma Magazines Finlandin tapaa lähestyä keskeisiä yhteistyö-kumppaneitaan, freelancereita.

Journalistiliitto vetoaa yhtiöön aitojen neuvotteluiden käynnistämiseksi.

Sanoma Magazines lähetti freelancereilleen uuden sopimusmallinsa joulun ja uudenvuoden välipäivinä. Yhtiö ei tällöin pitänyt kiinni aikaisemmasta sitoumuksestaan neuvotella uudesta sopimuksesta ensin Journalistiliiton kanssa. Yhtiö myös ilmoitti, että se ei neuvottele sopimuksesta freelancereiden kanssa.

Journalistiliiton kanssa yhtiö suostui vain yhteen neuvottelutapaamiseen, jonka jälkeen se sulki neuvottelutien. Tapaamisesta ja viestivaihdoista huolimatta yhtiön varsinainen sopimusteksti säilyi kuitenkin entisellään.

Yhtiön sopimusesityksellä freelancer luovuttaa yhtiölle laajat tekijänoikeudet ilman lisäkorvausta, rajoittaa omia käyttöoikeuksiaan ja ottaa vastatakseen mahdollisista vahingonkorvauksista kolmannelle osapuolelle.

Yhtiön tarkoitus on maaliskuun alusta lähtien keskittää aineistojen hankinnat niille freelancereille, jotka ovat allekirjoittaneet yhtiön saneleman sopimustekstin.

Toteutuessaan Sanoma Magazinesin sopimuslinjauksilla on merkittäviä vaikutuksia koko journalistisella alalla. Liiton hallitus pyytääkin jäsenyhdistyksiä ja toimitusosastoja käsittelemään freelancereiden ongelmallista sopimustilannetta.