Uutiset / 16.02.2012

SMF: Journalistiliitto vetoaa aitojen neuvottelujen puolesta

Journalistiliitto vetoaa yhtiöön aitojen neuvotteluiden käynnistämiseksi.

Sanoma Magazines lähetti freelancereilleen uuden sopimusmallinsa joulun ja uudenvuoden välipäivinä. Yhtiö ei tällöin pitänyt kiinni aikaisemmasta sitoumuksestaan neuvotella uudesta sopimuksesta ensin Journalistiliiton kanssa. Yhtiö myös ilmoitti, että se ei neuvottele sopimuksesta freelancereiden kanssa.

Journalistiliiton kanssa yhtiö suostui vain yhteen neuvottelutapaamiseen, jonka jälkeen se sulki neuvottelutien. Tapaamisesta ja viestivaihdoista huolimatta yhtiön varsinainen sopimusteksti säilyi kuitenkin entisellään.

Yhtiön sopimusesityksellä freelancer luovuttaa yhtiölle laajat tekijänoikeudet ilman lisäkorvausta, rajoittaa omia käyttöoikeuksiaan ja ottaa vastatakseen mahdollisista vahingonkorvauksista kolmannelle osapuolelle.

Yhtiön tarkoitus on maaliskuun alusta lähtien keskittää aineistojen hankinnat niille freelancereille, jotka ovat allekirjoittaneet yhtiön saneleman sopimustekstin.

Toteutuessaan Sanoma Magazinesin sopimuslinjauksilla on merkittäviä vaikutuksia koko journalistisella alalla. Liiton hallitus pyytääkin jäsenyhdistyksiä ja toimitusosastoja käsittelemään freelancereiden ongelmallista sopimustilannetta. 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.