Uutiset / 16.02.2012

SMF: Journalistiliitto vetoaa aitojen neuvottelujen puolesta

Journalistiliitto vetoaa yhtiöön aitojen neuvotteluiden käynnistämiseksi.

Sanoma Magazines lähetti freelancereilleen uuden sopimusmallinsa joulun ja uudenvuoden välipäivinä. Yhtiö ei tällöin pitänyt kiinni aikaisemmasta sitoumuksestaan neuvotella uudesta sopimuksesta ensin Journalistiliiton kanssa. Yhtiö myös ilmoitti, että se ei neuvottele sopimuksesta freelancereiden kanssa.

Journalistiliiton kanssa yhtiö suostui vain yhteen neuvottelutapaamiseen, jonka jälkeen se sulki neuvottelutien. Tapaamisesta ja viestivaihdoista huolimatta yhtiön varsinainen sopimusteksti säilyi kuitenkin entisellään.

Yhtiön sopimusesityksellä freelancer luovuttaa yhtiölle laajat tekijänoikeudet ilman lisäkorvausta, rajoittaa omia käyttöoikeuksiaan ja ottaa vastatakseen mahdollisista vahingonkorvauksista kolmannelle osapuolelle.

Yhtiön tarkoitus on maaliskuun alusta lähtien keskittää aineistojen hankinnat niille freelancereille, jotka ovat allekirjoittaneet yhtiön saneleman sopimustekstin.

Toteutuessaan Sanoma Magazinesin sopimuslinjauksilla on merkittäviä vaikutuksia koko journalistisella alalla. Liiton hallitus pyytääkin jäsenyhdistyksiä ja toimitusosastoja käsittelemään freelancereiden ongelmallista sopimustilannetta. 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.