Uutiset / 16.02.2012

SMF: Journalistiliitto vetoaa aitojen neuvottelujen puolesta

Journalistiliitto vetoaa yhtiöön aitojen neuvotteluiden käynnistämiseksi.

Sanoma Magazines lähetti freelancereilleen uuden sopimusmallinsa joulun ja uudenvuoden välipäivinä. Yhtiö ei tällöin pitänyt kiinni aikaisemmasta sitoumuksestaan neuvotella uudesta sopimuksesta ensin Journalistiliiton kanssa. Yhtiö myös ilmoitti, että se ei neuvottele sopimuksesta freelancereiden kanssa.

Journalistiliiton kanssa yhtiö suostui vain yhteen neuvottelutapaamiseen, jonka jälkeen se sulki neuvottelutien. Tapaamisesta ja viestivaihdoista huolimatta yhtiön varsinainen sopimusteksti säilyi kuitenkin entisellään.

Yhtiön sopimusesityksellä freelancer luovuttaa yhtiölle laajat tekijänoikeudet ilman lisäkorvausta, rajoittaa omia käyttöoikeuksiaan ja ottaa vastatakseen mahdollisista vahingonkorvauksista kolmannelle osapuolelle.

Yhtiön tarkoitus on maaliskuun alusta lähtien keskittää aineistojen hankinnat niille freelancereille, jotka ovat allekirjoittaneet yhtiön saneleman sopimustekstin.

Toteutuessaan Sanoma Magazinesin sopimuslinjauksilla on merkittäviä vaikutuksia koko journalistisella alalla. Liiton hallitus pyytääkin jäsenyhdistyksiä ja toimitusosastoja käsittelemään freelancereiden ongelmallista sopimustilannetta. 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.