Uutiset / 17.04.2015

SJL samoilla linjoilla Operaatio Vakiduunin kanssa

Journalistiliitto on tehnyt työtä erityisesti vuokratyökysymysten ja itsensätyöllistämisen kanssa. Lisäksi liitto on selvittänyt pätkätöihin liittyviä konkreettisia ongelmia journalisteilla.

Työn tällaisiin muotoihin liittyviä kysymyksiä ratkotaan erityisesti lainsäädäntövaikuttamisella, sillä työehtosopimuksiin uusien määräysten saaminen näistä on ollut kovin hankalaa.

Kuluvalla hallituskaudella työ- ja elinkeinoministeriössä oli ns. trendityöryhmä, joka käsitteli työn uusia muotoja vakituisen työsuhteen ulkopuolella. Laaja-alaisessa ryhmässä selvitettiin osa- ja määräaikaiseen työhön sekä vuokratyöhön ja itsensätyöllistämiseen liittyviä kysymyksiä.

Journalistiliitolle keskeisintä oli itsensätyöllistäjiin eli journalistien piirissä freelancereihin liittyvät kysymykset.

Työ tuotti lukuisia tarpeellisia selvityksiä ja tilastokeskuksen ansiokkaan tutkimuksen, mutta lainsäädäntömuutokset jäivät sunnuntain vaalien jälkeiselle uudelle eduskunnalle ja hallitukselle.

 

Lainsäädännössä riittää vielä työtä

Operaatio Vakiduuni -kampanja on hyvä keino nostaa samoja trendiryhmän teemoja esiin kansalaistoiminnan muodossa.

Ensimmäisenä kampanjan asialistalla ovat nollatyösopimukset, joista parhaillaan kerätään kansalaisaloitetta.

Vaikka Journalistiliitto ei ole kampanjan ydinryhmässä mukana järjestönä, kampanjan teemat ovat vahvasti esillä myös meidän toiminnassa.

Nollatyösopimuksiin tarvitaan lainsäädäntöä, jotta nykyiset ongelmatilanteet poistuvat.

Sama koskee muihin työn muuttuviin muotoihin liittyvää lainsäädäntötyötä.

 

Operaatio Vakiduuniin ja siihen liittyvään kansalaisaloitteeseen voi tutustua osoitteessa http://operaatiovakiduuni.fi/ 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.