Uutiset / 31.10.2014

SJL:n lakimies pitää Kuittisen potkuja epäasiallisina

Suomen Yrittäjien julkaisuissa työskennelleen toimittajan Teppo Kuittisen työsuhde irtisanottiin viime maanantaina. Potkut tulivat vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hän oli kirjoittanut Yrittäjät.fi-sivustolle jutun, jossa Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, että kuntien ja valtion työntekijöiden määrää pitäisi vähentää kymmenillä tuhansilla.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja on kiistänyt potkujen johtuneen Sipilä-jutusta. Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas epäilee väitettä. Toimittaja Kuittinen oli aiemmin saanut työstään lähinnä kiitosta.

"Sipilä-uutinen julkaistiin lauantai-iltana, päätoimittaja soitti sunnuntaina kolme kertaa tarkistaakseen jutun paikkansapitävyyden ja maanantaiaamuna työsuhde purettiin. Onko työnantaja sunnuntai-iltana Sipilä-tapaukseen mitenkään liittymättä pohtinut, että Teppo ei sovellukaan työhönsä? Hieman aikaisemmin työnantaja oli antanut Tepolle samppanjapullon hyvästä työsuorituksesta”, Salokangas kertoo.

Hän muistuttaa Journalistin ohjeista, joiden mukaan toimittajan on voitava toimia ilman tiedonvälitystä rajoittavaa painostusta.

”Vastaava toimittaja vastaa myös verkkojulkaisun sisällöstä ja sananvapauslain mukaisesti hänen kuuluisi kantaa vastuu julkaisun sisällöstä."

Kuittisen työsuhde oli koeajalla, jota oli jäljellä vielä kuukausi. Koeaikanakaan työsuhdetta ei saa päättää epäasiallisin tai syrjivin perustein.

”Tässä tapauksessa koeaikapurku on ollut epäasiallinen sen tarkoitukseen nähden.”

Tapauksesta kertoo lisää Journalisti, joka myös haastatteli muun muassa Kuittista ja työnantajaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.