Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

SJL liittyi freelancereiden turvaverkostoon

Turvakoulutusta freelancereille tarjolla toukokuussa.

Journalistien turvallisuus on vuosi vuodelta yhä suurempi huolenaihe. Kansainvälisen journalistiliiton tuoreen raportin mukaan vuodesta 1990 lähtien maailmalla on surmattu ainakin 2297 journalistia ja tahti on kiihtynyt viime vuosina. Viisi viime vuotta surmia on tehty kahden hengen viikkovauhtia ja vain joka kymmenennen murhaajaa on edes yritetty saada kiinni.

Suomalaisetkin toimittajat ja kuvaajat työskentelevät ajoittain kriisialueilla ja muissa vihamielisissä ympäristöissä. Toistaiseksi suomalaisia journalisteja ei ole kuollut eikä joutunut kidnapatuiksi, mutta moni muistaa vieläkin selvittämättä olevan ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkolan murhan Meksikossa huhtikuussa 2010. Riskit kasvavat koko ajan.

Suurten mediayhtiöiden työntekijöillä on mahdollisuus saada turvakoulutusta työnantajan maksamana, mutta pienten firmojen henkilöstö ja erityisesti freelancerit ovat usein liikkeellä vailla koulutusta ja taloudellisista syistä jopa vajaasti vakuutettuina. Moni kansainvälinen mediatalo jo kieltäytyy ottamasta juttuja journalisteilta, joilla ei ole turvakoulutusta, jotta eivät rohkaisisi hurjapäitä ottamaan turhia riskejä. Tämä saattaa muodostua journalistin kansainvälisen uran esteeksi.

SJL mukaan turvaverkostoon

Perjantaina 19.2. Suomen Journalistiliitto päätti liittyä viime vuonna perustettuun ACOS-verkostoon (A Culture of Safety – turvallisuuden kulttuuri), joka kokoaa yhteen journalisteja ja heidän työn- ja toimeksiantajiaan freelancereiden turvallisuusperiaatteiden taakse. Periaatteet ovat yksinkertaisia, mutta käänteentekeviä:

Lähtiessään riskialueelle journalistin tulee tehdä huolellinen riskianalyysi ja hankkia asianmukainen turvakoulutus. Tältä pohjalta toimintaa pitää suunnitella etukäteen, seurata ympäristöä, turvata tarvittaessa puhelin- ja dataliikenne ja pitää säännöllisesti yhteyttä ennalta sovittuihin kontaktihenkilöihin.

Toimeksiantajan on puolestaan tunnustettava, että freelancereita tarvitaan ja että heistä on kannettava samanlainen vastuu kuin vakituisestakin työvoimasta. Riskialueilla freelancerin on voitava sisällyttää turvallisuutensa kustannukset myös laskutukseen. Toimeksiantajan on maksettava laskut ajallaan, ja freelle on myös annettava tunnustusta työstään.

Freelancereille turvakoulutusta

Kuulostaa yksinkertaiselta ja itsestään selvältä, mutta ei ole sitä. Freelancerit sen tietävät.

Helpottaakseen freelancereiden kouluttautumista Journalistiliitto on saanut varattua freelancereille viisi paikkaa Punaisen Ristin järjestämään journalistien turvakoulutukseen 12.–15.5. Hollolassa (katso liite).

Jokes-säätiö päättää 25.2. koulutukseen mahdollisesti myönnettävistä apurahoista. Seuraa Jokesin ilmoittelua helmikuun lopulla.