Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

SJL kilpailukykypaketista: media-alan työtilaisuudet vähenisivät entisestään

Edunvalvontajohtaja Savolainen uskoo, että ”kupletin juoni” muuttuu edelleen.

Hallitus ilmoitti tällä viikolla peruvansa aiemmin kaavailemansa ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaukset. Ne korvataan pienentämällä lomarahoja 30 prosentilla. Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo tämän tarkoittavan journalisteille sitä, että alaa aiemmissa tes-neuvotteluissa puhuttanut seitsemäs lomaviikko on yhä vaarassa.

”Lomaleikkuri koskee ensisijaisesti julkista sektoria ja vain harvoja yksityisiä aloja, mutta meillä tämä osuisi lehdistöön ja Yleen”, Savolainen sanoo.

”Hallituksen tiedonantoa asiasta voi kritisoida siitä, että jälleen vedotaan yksikkötyökustannusten laskuun, joka alentaisi yritysten kustannustasoa. Media-alalla pitäisi entisestään vähentää väkeä, jotta kustannustasoa saisi alas. Työ kasaantuisi entistä pienemmälle joukolle. Lomaleikkuri myös vähentäisi määräaikaisten sijaisuusmahdollisuuksia eli toisin sanoen työtilaisuuksia”, Savolainen toteaa.

Lisäksi hallitus esittää yhä sairausajan karensseja.

”Tämä johtanee nykyistä laajemmin töihin tulemiseen sairaana, mikä toki koskee kaikkia aloja. Lisäksi työaika on edelleen pitenemässä kahden arkipyhäpäivän verran”, Savolainen sanoo.

Hän huomauttaa, että hallituksen esitykset ovat muuttuneet tiuhaan tahtiin ja että muutoksia on yhä odotettavissa. Viimeisin käänne nähtiin tänään, kun pääministeri Juha Sipilä ilmoitti puheessaan eduskunnalle, että lomarahasta voidaan sopia kuten tähänkin asti niillä aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimusta.

Hallituksen parin päivän takaisessa ulostulossa olisi ollut viestintäalan kannalta myönteistä lomarahan ulottaminen sinne, missä sitä ei ennen ollut. ”Lomarahalaki” olisi hyödyttänyt esimerkiksi elokuva- ja tv-tuotannoissa työskenteleviä sekä av-kääntäjiä.

”Uusinkaan malli tuskin on kupletin lopputulos. Työmarkkinakeskusjärjestöjen pöydässä haetaan lähiviikkoina laajaa sopua. Sen lopputulemana on hankalaa nähdä pakkolakeja, edes tässä uudessa ja rajatussa muodossa”, Savolainen sanoo.

”Viestintä-, kuten muillakin aloilla, iso vääntö on tulossa vasta ensi syksynä käytävissä työehtoneuvotteluissa.”