Uutiset / 30.09.2015

SJL kilpailukykypaketista: media-alan työtilaisuudet vähenisivät entisestään

Hallitus ilmoitti tällä viikolla peruvansa aiemmin kaavailemansa ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaukset. Ne korvataan pienentämällä lomarahoja 30 prosentilla. Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo tämän tarkoittavan journalisteille sitä, että alaa aiemmissa tes-neuvotteluissa puhuttanut seitsemäs lomaviikko on yhä vaarassa.

”Lomaleikkuri koskee ensisijaisesti julkista sektoria ja vain harvoja yksityisiä aloja, mutta meillä tämä osuisi lehdistöön ja Yleen”, Savolainen sanoo.

”Hallituksen tiedonantoa asiasta voi kritisoida siitä, että jälleen vedotaan yksikkötyökustannusten laskuun, joka alentaisi yritysten kustannustasoa. Media-alalla pitäisi entisestään vähentää väkeä, jotta kustannustasoa saisi alas. Työ kasaantuisi entistä pienemmälle joukolle. Lomaleikkuri myös vähentäisi määräaikaisten sijaisuusmahdollisuuksia eli toisin sanoen työtilaisuuksia”, Savolainen toteaa.

Lisäksi hallitus esittää yhä sairausajan karensseja.

”Tämä johtanee nykyistä laajemmin töihin tulemiseen sairaana, mikä toki koskee kaikkia aloja. Lisäksi työaika on edelleen pitenemässä kahden arkipyhäpäivän verran”, Savolainen sanoo.

Hän huomauttaa, että hallituksen esitykset ovat muuttuneet tiuhaan tahtiin ja että muutoksia on yhä odotettavissa. Viimeisin käänne nähtiin tänään, kun pääministeri Juha Sipilä ilmoitti puheessaan eduskunnalle, että lomarahasta voidaan sopia kuten tähänkin asti niillä aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimusta.

Hallituksen parin päivän takaisessa ulostulossa olisi ollut viestintäalan kannalta myönteistä lomarahan ulottaminen sinne, missä sitä ei ennen ollut. ”Lomarahalaki” olisi hyödyttänyt esimerkiksi elokuva- ja tv-tuotannoissa työskenteleviä sekä av-kääntäjiä.

”Uusinkaan malli tuskin on kupletin lopputulos. Työmarkkinakeskusjärjestöjen pöydässä haetaan lähiviikkoina laajaa sopua. Sen lopputulemana on hankalaa nähdä pakkolakeja, edes tässä uudessa ja rajatussa muodossa”, Savolainen sanoo.

”Viestintä-, kuten muillakin aloilla, iso vääntö on tulossa vasta ensi syksynä käytävissä työehtoneuvotteluissa.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto sopimukseen kolmen kustantamon kanssa freetyön ehdoista

Journalistiliitto on saavuttanut neuvottelutuloksen kolmen kustantamon, Arthousen, Jalavan ja Tietosanomien kanssa itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Sopimus takaa yhtiölle työtä tekeville freelancereille työn vähimmäisehdot.

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.