Uutiset / 30.09.2015

SJL kilpailukykypaketista: media-alan työtilaisuudet vähenisivät entisestään

Hallitus ilmoitti tällä viikolla peruvansa aiemmin kaavailemansa ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaukset. Ne korvataan pienentämällä lomarahoja 30 prosentilla. Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo tämän tarkoittavan journalisteille sitä, että alaa aiemmissa tes-neuvotteluissa puhuttanut seitsemäs lomaviikko on yhä vaarassa.

”Lomaleikkuri koskee ensisijaisesti julkista sektoria ja vain harvoja yksityisiä aloja, mutta meillä tämä osuisi lehdistöön ja Yleen”, Savolainen sanoo.

”Hallituksen tiedonantoa asiasta voi kritisoida siitä, että jälleen vedotaan yksikkötyökustannusten laskuun, joka alentaisi yritysten kustannustasoa. Media-alalla pitäisi entisestään vähentää väkeä, jotta kustannustasoa saisi alas. Työ kasaantuisi entistä pienemmälle joukolle. Lomaleikkuri myös vähentäisi määräaikaisten sijaisuusmahdollisuuksia eli toisin sanoen työtilaisuuksia”, Savolainen toteaa.

Lisäksi hallitus esittää yhä sairausajan karensseja.

”Tämä johtanee nykyistä laajemmin töihin tulemiseen sairaana, mikä toki koskee kaikkia aloja. Lisäksi työaika on edelleen pitenemässä kahden arkipyhäpäivän verran”, Savolainen sanoo.

Hän huomauttaa, että hallituksen esitykset ovat muuttuneet tiuhaan tahtiin ja että muutoksia on yhä odotettavissa. Viimeisin käänne nähtiin tänään, kun pääministeri Juha Sipilä ilmoitti puheessaan eduskunnalle, että lomarahasta voidaan sopia kuten tähänkin asti niillä aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimusta.

Hallituksen parin päivän takaisessa ulostulossa olisi ollut viestintäalan kannalta myönteistä lomarahan ulottaminen sinne, missä sitä ei ennen ollut. ”Lomarahalaki” olisi hyödyttänyt esimerkiksi elokuva- ja tv-tuotannoissa työskenteleviä sekä av-kääntäjiä.

”Uusinkaan malli tuskin on kupletin lopputulos. Työmarkkinakeskusjärjestöjen pöydässä haetaan lähiviikkoina laajaa sopua. Sen lopputulemana on hankalaa nähdä pakkolakeja, edes tässä uudessa ja rajatussa muodossa”, Savolainen sanoo.

”Viestintä-, kuten muillakin aloilla, iso vääntö on tulossa vasta ensi syksynä käytävissä työehtoneuvotteluissa.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.