Uutiset / 10.04.2014

SJL: Helsingin Sanomien on tarjottava työtä ensin irtisanotuille

Journalistiliittoon on tullut useita kyselyitä sunnuntaina 16.2. Helsingin Sanomissa julkaistusta koko sivun rekrytointi-ilmoituksesta, jossa Helsingin Sanomat hakee neljää työntekijää toimitukselliseen työhön. Helsingin Sanomien, Nelosen uutisten ja Metro-lehden vuodenvaihteessa käytyjen yt-neuvottelujen päätyttyä Helsingin Sanomien toimituksen 342 työntekijästä lähti yhteensä 52, joista 37 irtisanottiin. Suurin osa irtisanotuista oli töissä toimituksellisissa tehtävissä. Lain mukaan työnantajan on tarjottava työtä irtisanotuille, eikä se voi rekrytoida uusia työntekijöitä ulkopuolelta. - Tämä etusija on ehdoton, eikä työnantaja voi laillisesti sivuuttaa irtisanottuja, vaikka se katsoisi saavansa ulkopuolelta paremmin tehtävään sopivan työntekijän tai tehtävä ei ole sama, mitä irtisanotut ovat hoitaneet. Työtä on aina tarjottava, mikäli irtisanottu kykenee kohtuullisen lisäkoulutuksen jälkeen sitä hoitamaan normaalilla tavalla, sanoo työehtoasiamies Valtteri Aaltonen. Oikeuskäytännössä on katsottu, että ammattitaitoinen toimittaja on lain tarkoittamalla tavalla koulutettavissa hoitamaan uutta aihealuetta, eikä toimittajalle entuudestaan vieras aihealue ole pätevä peruste sivuuttaa irtisanottua toimittajaa ilmaantuneen uuden työpaikan täytössä. Myös työnantajan suuri koko laajentaa tätä koulutusvelvollisuutta ja velvollisuutta huolehtia työn järjestelyin, että irtisanotut työntekijät kykenevät vastaanottamaan nyt ilmaantuneen työn. - Journalistiliitto on ollut yhteydessä Helsingin Sanomien toimituksen johtoon rekrytointi-ilmoituksen johdosta. Lehti ei ole antanut pätevää selitystä, miksi se on julkaissut rekrytointi-ilmoituksen ennen kuin se on asianmukaisesti tiedustellut irtisanottujen halukkuutta ottaa vastaan kyseiset työt. Journalistiliitto vaatii, että Helsingin Sanomat noudattaa työpaikkojen täytössä lakia, sanoo liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.