Uutiset / 26.05.2015

Sipilän haastattelua seuranneet potkut oikeuteen

Toimittaja Teppo Kuittinen vie oikeuteen koeaikapurkunsa Suomen Yrittäjissä, sillä Kuittisen entinen työnantaja hylkäsi Journalistiliiton sovintoesityksen. Oikeudenkäynti on luultavasti ensi vuoden puolella.

Kuittinen työskenteli toimittajana Suomen Yrittäjät -järjestön verkko- ja printtijulkaisuissa. Määräaikainen työsuhde olisi päättynyt 31.7.2015 ja koeaika 4.12.2014. Työsuhde kuitenkin irtisanottiin lokakuussa 2014. Tämä tapahtui alle kaksi päivää sen jälkeen kun Kuittinen oli kirjoittanut Yrittäjät.fi:hin keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän haastattelun otsikolla ”Sipilä: ’Suomi vaipunut apatiaan, virkamiesten määrä alas kymmenillä tuhansilla’”. (Otsikkoa lyhennettiin myöhemmin.)

Yrittäjät.fi:n päätoimittaja kertoi Kuittiselle jutun julkaisua seuraavana päivänä, että jutusta on noussut ”aikamoinen haloo” Sipilän esikunnassa.

Kuittisen asiamiehenä tapauksen selvittelyssä toiminut lakimies Jussi Salokangas Journalistiliitosta pitää potkujen perusteita epäasiallisina. Myös muut Suomen Yrittäjien työntekijät ovat olleet koeaikapurusta tyrmistyneitä. Heidän mukaansa Kuittinen saavutti työnantajan tavoitteet ja sai hyvää palautetta työstään.

"Sipilä-uutinen julkaistiin lauantai-iltana, päätoimittaja soitti sunnuntaina kolme kertaa tarkistaakseen jutun paikkansapitävyyden ja maanantaiaamuna työsuhde purettiin. Onko työnantaja sunnuntai-iltana Sipilä-tapaukseen mitenkään liittymättä pohtinut, että Teppo ei sovellukaan työhönsä? Hieman aikaisemmin työnantaja oli antanut Tepolle samppanjapullon hyvästä työsuorituksesta”, Salokangas sanoi Journalistiliiton tiedotteessa viime syksynä.

Työnantaja pitää päänsä

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja kiisti viime syksynä, että Kuittisen potkut olisivat johtuneet Sipilä-jutusta. Kuittisen entinen työnantaja pitää yhä kiinni selityksestä, etteivät Kuittisen työsuoritus ja soveltuvuus tehtävään vastanneet työnantajan odotuksia. Työntantaja on perustellut koeajan purkua mm. Kuittisen kirjoittamalla jutulla, jonka otsikon ja ingressin esimies oli joutunut korjaamaan.

Journalistiliiton lakimies Salokangas huomauttaa, että otsikoiden muokkaus kuuluu normaaliin toimitustyöhön.

Teppo Kuittinen kommentoi tapausta näin:

”Suomen Yrittäjien reagointi Sipilä-uutiseen on nyt ymmärrettävää, sillä Yrittäjät on päässyt ensimmäisen kerran järjestön historian aikana kuultavaksi hallitusneuvotteluissa. Tämä oli järjestön tavoite ja uutiseni pelättiin vaarantavan suhteet Sipilään sekä mahdollisuudet vaikuttaa hallitusneuvotteluissa”, Kuittinen sanoo Journalistiliitolle.


Lisätietoja:

Jussi Salokangas
lakimies, Suomen Journalistiliitto
050 377 6211 / jussi.salokangas (at) journalistiliitto.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.