Uutiset / 26.05.2015

Sipilän haastattelua seuranneet potkut oikeuteen

Toimittaja Teppo Kuittinen vie oikeuteen koeaikapurkunsa Suomen Yrittäjissä, sillä Kuittisen entinen työnantaja hylkäsi Journalistiliiton sovintoesityksen. Oikeudenkäynti on luultavasti ensi vuoden puolella.

Kuittinen työskenteli toimittajana Suomen Yrittäjät -järjestön verkko- ja printtijulkaisuissa. Määräaikainen työsuhde olisi päättynyt 31.7.2015 ja koeaika 4.12.2014. Työsuhde kuitenkin irtisanottiin lokakuussa 2014. Tämä tapahtui alle kaksi päivää sen jälkeen kun Kuittinen oli kirjoittanut Yrittäjät.fi:hin keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän haastattelun otsikolla ”Sipilä: ’Suomi vaipunut apatiaan, virkamiesten määrä alas kymmenillä tuhansilla’”. (Otsikkoa lyhennettiin myöhemmin.)

Yrittäjät.fi:n päätoimittaja kertoi Kuittiselle jutun julkaisua seuraavana päivänä, että jutusta on noussut ”aikamoinen haloo” Sipilän esikunnassa.

Kuittisen asiamiehenä tapauksen selvittelyssä toiminut lakimies Jussi Salokangas Journalistiliitosta pitää potkujen perusteita epäasiallisina. Myös muut Suomen Yrittäjien työntekijät ovat olleet koeaikapurusta tyrmistyneitä. Heidän mukaansa Kuittinen saavutti työnantajan tavoitteet ja sai hyvää palautetta työstään.

"Sipilä-uutinen julkaistiin lauantai-iltana, päätoimittaja soitti sunnuntaina kolme kertaa tarkistaakseen jutun paikkansapitävyyden ja maanantaiaamuna työsuhde purettiin. Onko työnantaja sunnuntai-iltana Sipilä-tapaukseen mitenkään liittymättä pohtinut, että Teppo ei sovellukaan työhönsä? Hieman aikaisemmin työnantaja oli antanut Tepolle samppanjapullon hyvästä työsuorituksesta”, Salokangas sanoi Journalistiliiton tiedotteessa viime syksynä.

Työnantaja pitää päänsä

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja kiisti viime syksynä, että Kuittisen potkut olisivat johtuneet Sipilä-jutusta. Kuittisen entinen työnantaja pitää yhä kiinni selityksestä, etteivät Kuittisen työsuoritus ja soveltuvuus tehtävään vastanneet työnantajan odotuksia. Työntantaja on perustellut koeajan purkua mm. Kuittisen kirjoittamalla jutulla, jonka otsikon ja ingressin esimies oli joutunut korjaamaan.

Journalistiliiton lakimies Salokangas huomauttaa, että otsikoiden muokkaus kuuluu normaaliin toimitustyöhön.

Teppo Kuittinen kommentoi tapausta näin:

”Suomen Yrittäjien reagointi Sipilä-uutiseen on nyt ymmärrettävää, sillä Yrittäjät on päässyt ensimmäisen kerran järjestön historian aikana kuultavaksi hallitusneuvotteluissa. Tämä oli järjestön tavoite ja uutiseni pelättiin vaarantavan suhteet Sipilään sekä mahdollisuudet vaikuttaa hallitusneuvotteluissa”, Kuittinen sanoo Journalistiliitolle.


Lisätietoja:

Jussi Salokangas
lakimies, Suomen Journalistiliitto
050 377 6211 / jussi.salokangas (at) journalistiliitto.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.