Uutiset / 03.11.2011

Selkkaus synnytti ”mediaihmeen” Kashmirissa

"Vaikka koulutus, terveydenhuolto ja talous kärsivät, Kashmirin tiedonvälitys lähti vauhtiin", hän jatkaa.

Pitkään kytenyt kapina Kashmirin erottamiseksi Intiasta muuttui väkivaltaiseksi 1988-89. Tuolloin alueella ilmestyi vain kourallinen lehtiä, mutta nyt englannin- ja urdunkielisiä julkaisuja on yhteensä 87.

Alaa myös opiskellaan innolla, ja Kashmirin kaikki kolme yliopistoa tarjoavat mahdollisuuden journalismin ja viestinnän jatko-opintoihin. Kustakin valmistuu alalle vuosittain yli 20 henkeä.

Useimmat työllistyvät Kashmirissa, mutta osa hakeutuu muun Intian laajan ja vapaaksi koetun mediateollisuuden palvelukseen.

Kuvaaja hakattiin

Kashmirin sananvapaus kokee myös takaiskuja. Syyskuun lopulle kaavailtu kirjallisuusfestivaali peruutettiin. Kirjailijapiirien ja ihmisoikeuspuolustajien mukaan festivaali ei sovi paikkaan, jossa rikotaan ihmisten perusoikeuksia.

Vuotta aiemmin useat kashmirilaiset lehdet jäivät päiväkausiksi ilmestymättä ulkonaliikkumiskieltojen vuoksi. Kielloilla yritettiin hillitä nuorten kivien heittelyä ja tuhopolttoja, joilla puolestaan vastustettiin turvallisuusjoukkojen koventuneita otteita.

Festivaalin peruminen oli myös vastalause freelance-kuvaaja Showkat Shafin pidätykselle ja pahoinpitelylle elokuussa.

Se, että poliisi hakkasi kuvaamassa olen Shafin, nähtiin osaksi median kuristamista, johon kuuluu myös valtion ilmoitusten epääminen tietyiltä lehdiltä.

Valtion ilmoitukset loppuivat

Johtavat sanomalehdet - Kashmir Times, Greater Kashmir ja Rising Kashmir - menettivät valtion ilmoitukset yli puoli vuotta sitten, eikä asiaa ole selitetty mitenkään.

"Olemme kärsineet suuria tappioita hallituksen ilmoituskiellon vuoksi", sanoo päätoimittaja Prabodh Jamwal yhtiöstä, joka julkaisee laajalevikkistä Kashmir Timesia ja kahta muuta lehteä.

Greater Kashmir Communications -yhtiön kustantaja Rashid Makhdoomi kertoo kyselleensä ilmoituskadosta sekä viestintä- että sisäministeriöstä, mutta tuloksetta. Yhtiö julkaisee päivälehteä englanniksi ja urduksi.

Pari vuotta sitten perustettu Kashmir Media Group julkaisee Rising Kashmir -lehteä. Yhtiön toimitusjohtaja Hafiz Ayaz Gani sanoo ilmoituskieltoa tuhoisaksi eikä ymmärrä sen perusteita. "Olemme tehneet lehteä ammattimaisesti ja antaneet tilaa eri näkemyksille", hän vakuuttaa.

Perheenjäseniä ahdistellaan

Viralliselta linjalta poikkeaviin toimittajiin kohdistuu myös epäsuoraa painostusta, jonka uhreiksi joutuvat perheenjäsenet.

"Kostotoimet ovat alkaneet. Pysykää rohkeina. Se olen minä, joka kirjoittaa, ei perheeni", valtakunnallisen Indian Expressin toimittaja Muzamil Jaleel kirjoitti Facebookissa elokuussa. Poliisi oli ahdistellut Jaleelin perheenjäseniä sen jälkeen, kun hän käsitteli Kashmirin vankilakuolemia lehtiartikkelissaan.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.