Uutiset / 10.03.2016

Seiska sai vakavan huomautuksen

Seiskan jutussa kerrottiin kuolemantapauksesta ja siihen liittyneestä rikosepäilystä. Tekstissä puhuttiin suorasukaisesti taposta, vaikka kyse oli vasta epäilystä. Neuvosto oli sitä mieltä, että epäilty ja hänen perheensä olivat jutusta tunnistettavissa siinä julkaistujen tietojen perusteella. Lisäksi Seiska julkaisi jutussaan arkaluontoisia tietoja uhrin puolisosta ja lapsista. Vakava huomautus neuvoston päätöksessä perustui ennen kaikkea lasten asemaan.

JSN on turvautunut vakavaan huomautukseen vain kerran aiemmin. Tällöin huomautus meni Radio Rockille. Neuvoston päätösten kolmas kategoria eli vakava huomautus lisättiin keinovalikoimaan vuoden 2014 alusta.

Kolme langettavaa, kuusi vapauttavaa ja lausuma

Neuvosto ratkaisi kokouksessaan kymmenen kantelua. Päätöksistä kolme oli langettavia. Seiskan lisäksi langettavan saivat Vasabladet ja Etelä-Saimaa. Vasabladetin langettava perustui yksityisyyden suojan rikkomiseen. Jutun henkilö saattoi kertoa omista asioistaan, mutta lähiomaisen arkaluontoisten tietojen julkaiseminen ei ollut asianmukaista. Etelä-Saimaa selvisi monitahoisesta juttukokonaisuudestaan muutoin ”kuivin jaloin”, mutta toimitus laiminlöi olennaisen asiavirheen korjaamisen verkkosivuillaan, vaikka oikaisu julkaistiinkin printissä.

Helsingin Sanomat, Länsiväylä, Etelä-Suomen Sanomat, Suomen Kuvalehti, Iltalehti ja Ilta-Sanomat saivat vapauttavat päätökset. Neuvosto äänesti Iltalehden ja Länsiväylän päätöksistä.

Länsiväylän otsikko ”Paavo Väyrynen haki Viron kansalaisuutta ja haluaa muuttaa nimeä” vastasi enemmistön mielestä juttua, mutta vähemmistö oli eri mieltä äänin 10–3. Jutusta ilmeni, että kyse oli e-kansalaisuudesta ja Viron nimen muuttamisesta suomen kielessä Eestiksi.

Iltalehti sai äänin 9–4 vapauttavan epäillystä piilomainonnasta. Jutussa kerrottiin ilmiöstä, jonka mukaan suomalaiset olisivat innostuneet etelänristeilyistä. Juttu kertoi uuden yrityksen palvelukonseptista ja esitteli kansainvälisten risteilyalusten palvelutarjontaa. Vähemmistö jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

Kaikki päätökset julkaistaan neuvoston verkkosivuilla.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.