Uutiset / 02.05.2016

Savolainen: ”Akavan itsensätyöllistäjäjärjestö on hyvä ulostulo”

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen suhtautuu myönteisesti itsensätyöllistäjien etujärjestöön, jonka perustamisesta Akava viime viikolla tiedotti.

”Hyvä ja näkyvä ulostulo”, Savolainen luonnehtii.

Akavan yrittäjien ja itsensätyöllistäjien edunvalvontajärjestön muodostaa yhdeksän akavalaista jäsenliittoa. Keskusjärjestöihin sitoutumattomana liittona Journalistiliitto ei kuulu kyseiseen järjestöön, mutta aikoo tehdä yhteistyötä sen kanssa. Tänä keväänä tarkentunee, mitä kaikkea yhteistyö konkreettisesti tarkoittaa.

Journalistiliitolla on jo ennestään yhteistyösopimus Akavan kanssa, ja SJL:n edustajia on istunut Akavan työryhmissä. Viime perjantaina SJL:n väkeä oli mukana itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmän kokouksessa Akavassa, jossa keskusteltiin itsensätyöllistäjien työttömyysturvasta ja maan hallituksen yrittäjyyspaketista.



Yhteistyötä yli liittorajojen tarvitaan

Itsensätyöllistäjät ovat Journalistiliitolle tärkeä ja kasvava jäsenryhmä. Savolainen muistuttaa, että SJL on jo vuosia palvellut freelancereita ja yrittäjiä muun muassa auttamalla laki- ja sopimusasioissa sekä lobbaamalla oikeudenmukaisemman sosiaaliturvan puolesta.

Viime hallituskauden iso ponnistus oli työ- ja elinkeinoministeriön asettaman trendityöryhmän työ, joka nosti itsensätyöllistäjäteeman laajaan julkiseen keskusteluun. Työelämän muutoksia selvittäneen trendityöryhmän avulla aiheesta saatiin uutta tutkimus- ja tilastotietoa.

Liitto on myös pyrkinyt vaikuttamaan palkansaajien keskusjärjestöihin, jotta itsensätyöllistäjien asiat korostuisivat ja järjestöjen välinen yhteistyö tehostuisi.

”Olemme pitkään etsineet keinoja, joilla saisimme asian entistä laajemmin esille. Ja onhan sitä saatukin, jos ajattelee esimerkiksi itsensätyöllistäjä-termin yleistymistä tai maan hallituksen yrittäjyyspakettia, joka on tuomassa parannuksia itsensätyöllistäjien asemaan”, Savolainen sanoo.

Hän toivoo Akavan uuden edunvalvontajärjestön johtavan siihen, että myös muut palkansaajien keskusjärjestöt eli SAK ja STTK tekevät entistä enemmän yhdessä työtä itsensätyöllistäjien hyväksi.

”Vaikka Journalistiliitto on kauan ollut aktiivinen itsensätyöllistäjäasioissa, olemme aika pieni toimija työmarkkinoilla. Siksi tarvitaan laajaa ammattiliittojen ja keskusjärjestöjen välistä yhteistyötä.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.