Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Savolainen: “Akavan itsensätyöllistäjäjärjestö on hyvä ulostulo”

Journalistiliitto ei ole Akavan uuden edunvalvontajärjestön jäsen mutta aikoo tehdä sen kanssa yhteistyötä itsensätyöllistäjien hyväksi.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen suhtautuu myönteisesti itsensätyöllistäjien etujärjestöön, jonka perustamisesta Akava viime viikolla tiedotti.

”Hyvä ja näkyvä ulostulo”, Savolainen luonnehtii.

Akavan yrittäjien ja itsensätyöllistäjien edunvalvontajärjestön muodostaa yhdeksän akavalaista jäsenliittoa. Keskusjärjestöihin sitoutumattomana liittona Journalistiliitto ei kuulu kyseiseen järjestöön, mutta aikoo tehdä yhteistyötä sen kanssa. Tänä keväänä tarkentunee, mitä kaikkea yhteistyö konkreettisesti tarkoittaa.

Journalistiliitolla on jo ennestään yhteistyösopimus Akavan kanssa, ja SJL:n edustajia on istunut Akavan työryhmissä. Viime perjantaina SJL:n väkeä oli mukana itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmän kokouksessa Akavassa, jossa keskusteltiin itsensätyöllistäjien työttömyysturvasta ja maan hallituksen yrittäjyyspaketista.

Yhteistyötä yli liittorajojen tarvitaan

Itsensätyöllistäjät ovat Journalistiliitolle tärkeä ja kasvava jäsenryhmä. Savolainen muistuttaa, että SJL on jo vuosia palvellut freelancereita ja yrittäjiä muun muassa auttamalla laki- ja sopimusasioissa sekä lobbaamalla oikeudenmukaisemman sosiaaliturvan puolesta.

Viime hallituskauden iso ponnistus oli työ- ja elinkeinoministeriön asettaman trendityöryhmän työ, joka nosti itsensätyöllistäjäteeman laajaan julkiseen keskusteluun. Työelämän muutoksia selvittäneen trendityöryhmän avulla aiheesta saatiin uutta tutkimus- ja tilastotietoa.

Liitto on myös pyrkinyt vaikuttamaan palkansaajien keskusjärjestöihin, jotta itsensätyöllistäjien asiat korostuisivat ja järjestöjen välinen yhteistyö tehostuisi.

”Olemme pitkään etsineet keinoja, joilla saisimme asian entistä laajemmin esille. Ja onhan sitä saatukin, jos ajattelee esimerkiksi itsensätyöllistäjä-termin yleistymistä tai maan hallituksen yrittäjyyspakettia, joka on tuomassa parannuksia itsensätyöllistäjien asemaan”, Savolainen sanoo.

Hän toivoo Akavan uuden edunvalvontajärjestön johtavan siihen, että myös muut palkansaajien keskusjärjestöt eli SAK ja STTK tekevät entistä enemmän yhdessä työtä itsensätyöllistäjien hyväksi.

”Vaikka Journalistiliitto on kauan ollut aktiivinen itsensätyöllistäjäasioissa, olemme aika pieni toimija työmarkkinoilla. Siksi tarvitaan laajaa ammattiliittojen ja keskusjärjestöjen välistä yhteistyötä.”