Uutiset / 23.03.2011

Sanoma Newsiltä massapostia freelancereille

Sanoma News alkaa massalähettää uusia sopimusmalleja niille freelancereille, joiden kanssa se ei ole vielä neuvotellut uudesta sopimuksesta. Tähän mennessä sopimuksia on tehty muutamia kymmeniä viime syksystä alkaen.

Freelancereilta saatujen kommenttien mukaan sopimuksia on ennen pian alkavaa massaopostitusta tarjottu Sanomien kannalta avainfreelancereille, stategisesti tärkeille avustajille. Useammalle sadalle Sanoma-freelle sopimuksia ei ole vielä tarjottu.

Neuvotteluja avainfreelancereiden kanssa on käyty pelisäännöillä, joita liitto on peräänkuuluttanut.

- Tähän asti on käyty aitoa neuvottelua ja sopimuksia on räätälöity freelancereiden tarpeiden mukaan. Nyt näyttää siltä, että loppujen freelancereiden kanssa halutaan tehdä vakiomuotoinen sopimus, jota lehti yksipuolisesti tarjoaa. Toivottavaa on, ettei neuvotteluista mennä saneluun, vaan neuvotteluhalukkuus jatkuu, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Jo käydyissä sopimusneuvotteluissa freelancereiden on esimerkiksi ollut mahdollista rajata Sanoma Newsin käyttöä vain yhden lehden brändin laajuiseen käyttöön. Freelancerin omia käyttötarpeita on niin ikään voitu ottaa mukaan sopimukseen. Lisäkorvaus laajemmista tekijänoikeuksista on myös ollut laajalti keskustelussa. Ainoastaan vastuulauseketta Sanoma News ei ole ollut valmis muuttamaan.

Liiton saaman ennakkotiedon mukaan Sanoma News tulee lähestymään freelancereita sopimuslomakkeella, jonka lisäksi postissa on sopimukseen liittyvä kysymys-vastauspatteristo. Liitto on pyytänyt saada tämän aineiston käyttöönsä ennen postitusta. Pyyntöön ei ole vielä vastattu.

- Korostamme edelleen neuvotteluja. Määräpäivään mennessä vakiomallisen sopimuksen allekirjoittaminen, mahdollisesti töiden jatkumisen uhalla ei ole aitoa ja tasavertaista neuvottelua. Tarjottua sopimusta freelancereiden ei myöskään kannata allekirjoittaa suin päin, vaan lukea se tarkkaan, harkita ja luetuttaa se myös asiantuntijalla. Liiton juristit ovat käytettävissä, päättää Savolainen.

Liitto informoi laajemmin uusista sopimuksista, kun lisätietoa on saatavilla.

Lue liiton sopimushuomioista aikaisemmasta infosta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.