Uutiset / 01.12.2022

Sananvapauden kunniastipendin saavat Antti Kuronen ja Johanna Vehkoo

Sananvapauden kunniastipendin saivat Johanna Vehkoo ja Antti Kuronen. Kuva: Mika Heijari Kuva:
Sananvapauden kunniastipendi ja siihen liittyvä Sananvapauden miekka myönnetään liiton jäsenille, joiden katsotaan toimineen sekä journalisteina että sananvapauden puolustajina erityisen ansiokkaasti.   Tällä kertaa kunniastipendin saavat Antti Kuronen ja Johanna Vehkoo  Stipendit myönnetään neljän vuoden välein. Stipendi on 5000 euron arvoinen.  Antti Kuronen (toimittaja, Yle) on sinnikkäästi ja systemaattisesti raportoinut kriisialueilta vaarallisista oloista. Työllään hän on merkittävästi välittänyt tietoa Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen seurauksista, sen taustoista, tapahtumista ja siviilien kärsimyksistä samalla edistäen sananvapauden asiaa. Hän ei ole kaihtanut pahimpiakaan aiheita – kuten joukkohautojen todellisuutta.   Kuronen on seurannut tapahtumia Ukrainassa jo vuosien ajan, Venäjän tekemästä Krimin ja Itä-Ukrainan valtauksesta lähtien. Hän on raportoinut myös muun muassa Syyriasta, al-Holin leiristä ja Vuoristo-Karabahissa uudelleen leimahtaneesta sodasta. Kuronen on välittänyt meille sodan seurauksien synkimpiä puolia pitäen rohkeasti kiinni journalistisista arvoista.  Johanna Vehkoo (toimittaja, freelancer) on taistellut journalistien sananvapauden puolesta asettaen itsensä alttiiksi vihapuheelle ja loanheitolle. Pitkä oikeustaistelu päättyi lopulta hyvin, mutta oikeusjärjestelmän puutteet esiin nostanut päätös ei olisi syntynyt ilman Vehkoon sinnikkyyttä ja tahtoa viedä asiaansa eteenpäin.   Vehkoo on tuonut omakohtaisesti esiin kasvavan ilmiön, jossa toimittajia yritetään vaientaa uhkailun, ahdistelun ja maalittamisen keinoin. Hänen kirjansa Oikeusjuttu (2021) on pitänyt sananvapauskysymyksen julkisuudessa. Vehkoo on ottanut luodin puolestamme ja toiminut sananvapauden esitaistelijana.    [caption id="attachment_12332416" align="alignnone" width="662"] Sananvapauden miekat.[/caption]

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.