Generell / 01.12.2022

Antti Kuronen och Johanna Vehkoo får prestigefyllt yttrandefrihetsstipendium 

Johanna Vehkoo och Antti Kuronen tilldelas Yttrandefrihetens sabel 2022. Foto: Mika Heijari. Bild:
Journalisterna Antti Kuronen och Johanna Vehkoo får Journalistförbundets hedersstipendium för yttrandefriheten. Stipendiet, som innefattar utmärkelsen Yttrandefrihetens sabel, överräcktes i Helsingfors torsdagen 1 december i samband med Journalistförbundets fullmäktigemöte. Stipendiet beviljas vart fjärde år och ges åt en eller flera medlemmar som utmärkt sig som journalister och som förtjänstfullt försvarat yttrandefriheten. Stipendiesumman är 5 000 euro per mottagare.  Antti Kuronen (journalist, Yle) har uthålligt och systematiskt rapporterat från krishärdar och farliga områden. Genom sitt jobb har han på ett betydelsefullt sätt bidragit till kunskap om Rysslands anfallskrig i Ukraina. Han beskriver sammanhang, krigets följder och lyfter fram hur civila lider – på samma gång främjar han yttrandefriheten. Han blundar inte för svåra ämnen, till exempel  för verkligheten kring massgravar.  Kuronen har följt händelserna i Ukraina i flera års tid, ända sedan Ryssland invaderade Krim och östra Ukraina. Han har också rapporterat från Syrien, flyktinglägret i al-Hol och från kriget i Nogorno-Karabach. Kuronen har förmedlat krigets dystraste följder och samtidigt hållit fast vid journalistiska värderingar.   Hör mer om Antti Kuronens jobb i podcasten Jpoddens avsnitt om utrikesjournalistik (1.10.2021). Johanna Vehkoo (journalist, frilans) har kämpat för journalisters yttrandefrihet och samtidigt blivit utsatt för smutskastning och hatretorik. En lång rättsprocess slutade till slut bra men det rättsliga beslutet, som lyfte fram brister i vårt rättssystem, skulle inte ha fötts utan Vehkoos envishet och vilja att kämpa för sin sak.  Vehkoo har via sitt eget exempel lyft fram ett fenomen som blir allt vanligare, att journalister försöker tystas ner genom hot och riktade trakasserier. Hennes bok Oikeusjuttu (2021) har lyft frågor om yttrandefrihet i den offentliga debatten. Vehkonen har varit en förkämpe för  yttrandefriheten. 

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.