Uutiset / 04.06.2011

Rankaisemattomuus puhuttaa maailman sananvapausjärjestöjä

Venäläistoimittaja Anna Politkovskajan murhajuttu sai uuden käänteen toukokuun viimeisenä päivänä, kun murhasta epäilty mies pidätettiin. Tämä ei sinänsä vielä merkitse mitään; epäilty itse vakuuttelee syyttömyyttään, ja Politkovskajan omaiset muistuttavat, että murhaajan löytämistäkin tärkeämpää on löytää murhan tilannut taho.

Politkovskaja ei ole yksin. Tällä hetkellä maailmassa on ratkaisematta 251 toimittajamurhaa. Ratkaisemattomuus on samalla rankaisemattomuutta. Asiaan on ehdottomasti puututtava, muistutti maailman sananvapausjärjestöjen verkoston IFEXin maailmankokous Beirutissa kesäkuun alussa.

Eräs IFEXin näkyvistä jäsenistä, yhdysvaltalainen Committee to Protect Journalists, julkisti kesäkuun ensimmäisenä uudenlaisen sananvapaustilaston, rankaisemattomuusindeksin. Indeksistä löytyvät kaikki maailman maat, joissa tapahtuu ratkaisematta jääviä toimittajamurhia.

”Toimittajien tarkoituksellinen murhaaminen toimii viestinä muille, pitäen huolen siitä, että arkaluontoiset aiheet eivät vuoda julkisuuteen”, CPJ:n johtaja Joel Simon sanoi konferenssissa.

Yli 40 prosenttia murhatuista toimittajista oli saanut tappouhkauksia. IFEXin jäsenjärjestöt uskovatkin, että jos viranomaiset kaikkialla maailmassa ottaisivat uhkat vakavasti, murhia voitaisiin ennaltaehkäistä.

Rankaisemattomuusindeksin huipulta löytyvät Irak, Somalia ja Filippiinit. Näissä maissa toimittajien tarkoituksellisia murhia tapahtuu vuosittain paljon, ja suuri määrä jää ratkaisematta. Suurin riski tulla murhatuksi on paikallisilla toimittajilla; kansainvälisten kirjeenvaihtajien työ on paikalliskollegojen arkeen verrattuna varsin turvallista.

IFEXin jäsenjärjestöt nimittivät marraskuun 23. päivän kansainväliseksi rankaisemattomuuden päiväksi, jolloin selvittämättömiä toimittajamurhia nostetaan esiin eri puolilla maailmaa.

Sananvapausjärjestöjen verkoston International Freedom of Expression EXChangen maailmankokous pidettiin Beirutissa touko-kesäkuun vaihteessa. Kokoukseen osallistui satoja sananvapausaktivisteja, journalisteja ja rahoittajajärjestöjen edustajia eri puolilta maailmaa. Rankaisemattomuuden lisäksi kokouksessa käsiteltiin mm. internetin uusia uhkia journalisteille, Unkarin medialakitilannetta, journalistietiikkaa sekä sananvapauskampanjoita.

Viestintä ja kehitys -säätiö VIKES on tukenut IFEXin työtä Tunisiassa, Afrikassa ja Nepalissa vuosina 2007-2009 sekä Keski-Aasiassa vuosina 2009 – 2011.

Salla Nazarenko

Lisätietoa:


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.