Uutiset / 04.06.2011

Rankaisemattomuus puhuttaa maailman sananvapausjärjestöjä

Venäläistoimittaja Anna Politkovskajan murhajuttu sai uuden käänteen toukokuun viimeisenä päivänä, kun murhasta epäilty mies pidätettiin. Tämä ei sinänsä vielä merkitse mitään; epäilty itse vakuuttelee syyttömyyttään, ja Politkovskajan omaiset muistuttavat, että murhaajan löytämistäkin tärkeämpää on löytää murhan tilannut taho.

Politkovskaja ei ole yksin. Tällä hetkellä maailmassa on ratkaisematta 251 toimittajamurhaa. Ratkaisemattomuus on samalla rankaisemattomuutta. Asiaan on ehdottomasti puututtava, muistutti maailman sananvapausjärjestöjen verkoston IFEXin maailmankokous Beirutissa kesäkuun alussa.

Eräs IFEXin näkyvistä jäsenistä, yhdysvaltalainen Committee to Protect Journalists, julkisti kesäkuun ensimmäisenä uudenlaisen sananvapaustilaston, rankaisemattomuusindeksin. Indeksistä löytyvät kaikki maailman maat, joissa tapahtuu ratkaisematta jääviä toimittajamurhia.

”Toimittajien tarkoituksellinen murhaaminen toimii viestinä muille, pitäen huolen siitä, että arkaluontoiset aiheet eivät vuoda julkisuuteen”, CPJ:n johtaja Joel Simon sanoi konferenssissa.

Yli 40 prosenttia murhatuista toimittajista oli saanut tappouhkauksia. IFEXin jäsenjärjestöt uskovatkin, että jos viranomaiset kaikkialla maailmassa ottaisivat uhkat vakavasti, murhia voitaisiin ennaltaehkäistä.

Rankaisemattomuusindeksin huipulta löytyvät Irak, Somalia ja Filippiinit. Näissä maissa toimittajien tarkoituksellisia murhia tapahtuu vuosittain paljon, ja suuri määrä jää ratkaisematta. Suurin riski tulla murhatuksi on paikallisilla toimittajilla; kansainvälisten kirjeenvaihtajien työ on paikalliskollegojen arkeen verrattuna varsin turvallista.

IFEXin jäsenjärjestöt nimittivät marraskuun 23. päivän kansainväliseksi rankaisemattomuuden päiväksi, jolloin selvittämättömiä toimittajamurhia nostetaan esiin eri puolilla maailmaa.

Sananvapausjärjestöjen verkoston International Freedom of Expression EXChangen maailmankokous pidettiin Beirutissa touko-kesäkuun vaihteessa. Kokoukseen osallistui satoja sananvapausaktivisteja, journalisteja ja rahoittajajärjestöjen edustajia eri puolilta maailmaa. Rankaisemattomuuden lisäksi kokouksessa käsiteltiin mm. internetin uusia uhkia journalisteille, Unkarin medialakitilannetta, journalistietiikkaa sekä sananvapauskampanjoita.

Viestintä ja kehitys -säätiö VIKES on tukenut IFEXin työtä Tunisiassa, Afrikassa ja Nepalissa vuosina 2007-2009 sekä Keski-Aasiassa vuosina 2009 – 2011.

Salla Nazarenko

Lisätietoa:


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.