Uutiset / 14.04.2015

Radio tasa-arvon airuena Bangladeshissa

Dhaka (IPS – Naimul Haq) Naisten rooli on Bangladeshin viestimissä vähäinen sekä juttujen aiheina että niiden tekijöinä. Poikkeuksen tekevät yhteisöradiot, joissa naisten ääni on alkanut kuulua.

Nainen oli aiheena tai haastateltavana 16 prosentissa lehtijuttuja, 14 prosentissa televisiouutisia ja 20 prosentissa radiouutisia, paljasti tutkimus, jossa bangladeshilainen BNPS-järjestö lävi läpi 3 361 juttua kahden kuukauden ajalta. Kohteena oli kymmenen valtakunnallista ja paikallislehteä, viisi julkista ja yksityistä tv-asemaa ja yksi radiokanava.

Nainen oli pääaiheena alle 8 prosentissa jutuista. Televisioon päässeistä naisista 97 prosenttia oli uutistenlukijoita ja alle 3 prosenttia reporttereita. Tutkituista lehtijutuista 0,03 prosentissa tekijänä oli nainen.

Valokuvissa naisia näkyi jopa enemmän kuin miehiä, mutta silti heitä haastateltiin paljon vähemmän.

Media keskittyy kaupunkeihin

Bangladeshissa on 157 miljoonaa asukasta, joista 72 prosenttia asuu maaseudulla. Naiset ovat maalla enemmistönä, mutta media keskittyy pääasiassa kaupunkeihin.

BNPS:n seulomista jutuista alle prosentti mainitsi sukupuolten tasa-arvon. Perinteisten sukupuoliroolien arvostelua löytyi 11 jutusta.

Bangladeshilaisista on lukutaitoisia vain 59 prosenttia, naisilla osuus jää 55 prosenttiin. Se lisää radion merkitystä viestinnässä. Laitteiden edullisuus mahdollistaa radion seuraamisen myös äärimmäisen köyhille, joita on vähintään neljännes asukkaista.

Kansalaisjärjestöjen muodostama Network for Radio and Communication (BNNRC) on tarjonnut naisille radiotyön koulutusta.

Yksi koulutetuista on Momena Ferdousi, 24, luoteiselta Chapai Nawabganjin alueelta. Hän toimii tuottajana vuonna 2011 perustetussa Radio Mahanandassa, joka palvelee pääasiassa seudun maanviljelijöitä.

”Alalle pääsy oli työn takana, mutta BNNRC uskoi minuun ja muihin naistoimittajiin. Luulen, että olemme pystyneet kuromaan merkittävästi umpeen kuilua naisten tiedonsaannissa”, Ferdousi sanoo. Järjestön kouluttamia naisia työskentelee nyt 14 yhteisöradiossa eri puolilla maata.

Radio tavoittaa naiset

Koillisella Moulvibazarin alueella toimiva Radio Pollikontho tavoittaa 17 kilometrin säteellään noin 400 000 kuulijaa. Ohjelmaa lähetetään viisi tuntia päivässä, ja suurin osa siitä on suunnattu maaseudun naisille.

”Alussa meillä oli vain yksi naisille suunnattu ohjelma, nyt niitä on viisi joka viikko”, kertoo Sharmin Sultana. Ohjelmissa vastataan kuulijoiden kysymyksiin ja käsitellään naisten oikeuksia, sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, koulutusta ja maataloutta.

”Useimmat kuulijoistamme ovat köyhiä. Heillä ei ole televisiota, eivätkä monet pysty lukemaan lehtiä. Siksi halvimmastakin kännykästä kuuluva radio on hyvin suosittu, ja suorien vuorovaikutteisten ohjelmien kysyntä kasvaa koko ajan”, Sultana selittää.

Kosolti korjattavaa

Naisten asemassa riittää toimittajille ruodittavaa. Bangladeshin naisista vain 16,8 miljoonaa on töissä virallisen talouden piirissä. Valtaosa tekee maa- ja kotitöitä palkatta.

Taloudellinen riippuvuus altistaa naisia myös väkivallalle. Tuoreen tilaston mukaan naimisissa olevista naisista 87 prosenttia on joutunut miehensä pahoinpitelemäksi. Raiskauksen avioliitossa sanoo kokeneensa 98 prosenttia.

Myötäjäisiin liittyneissä väkivaltaisuuksissa surmattiin 330 naista vuonna 2011. Myös lapsiavioliitot ovat yhä yleisiä: YK:n mukaan 66 prosenttia Bangladeshin naisista menee naimisiin alle 18-vuotiaana.

BNNRC:n johtaja A H M Bazlur Rahman uskoo tiedonvälityksen voimaan. ”Poliitikot vähättelevät sellaisia asioita kuin määrärahojen oikeudenmukainen jakaminen, sanitaation kohentaminen, naisiin kohdistuva väkivalta, korruption vastainen taistelu ja tyttöjen koulutus. Mutta jos annamme naisille äänen, nämä ongelmat katoavat vähitellen.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.