Kannanotot / 21.10.2016

Radio- ja televisiotoimittajien liitto tuomitsee Ylen ja MediaHubin synkän torstain

Torstai 20.11.2016 oli synkkä päivä suomalaiselle televisiotuotannolle. Yle ilmoitti aloittavansa tuotannon 460:ää työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Yhtiö aikoo vähentää tuotannosta 161 ihmistä eli yli kolmanneksen tuotannon työntekijöistä. Samana päivänä MTV:lle uutis- ja ajankohtaisohjelmia tuottava Mediahub ilmoitti omista Yt-neuvotteluistaan. Niiden piirissä on 87 työntekijää eli yhtiön koko henkilöstö. Arvion mukaan irtisanominen uhkaa enimmillään yhdeksää työntekijää. Lisäksi koko henkilöstö saatetaan lomauttaa ensi vuonna enintään kahdeksi viikoksi.

Ylen leikkausten taustalla on pääasiassa ns. Satosen työryhmän linjaus, joka pakottaa Ylen ostamaan entistä enemmän palveluja yhtiön ulkopuolelta yksityisiltä tuotantoyhtiöiltä. Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL ihmettelee Ylen kovaa kiirettä ja suurta mittaluokkaa tv-tuotannon ulkoistuksissa, vaikka työryhmä ei sellaista edellyttänyt. RTTL vaatii, että Yle kantaa tulevaisuudessa tilaajana vastuunsa siitä, että sisällönhankinta hyödyttää sisällöntuotantoa ja alan työllisyyttä kotimaassa, eivätkä verovarat valu kansainvälisten yhtiöiden kautta ulkomaille. Ylen on kannettava vastuunsa mahdollisesti irtisanottavien työntekijöiden uudelleen työllistymisestä niin, että heidän työehtonsa eivät heikkene. Samalla on huolehdittava yleensäkin siitä, että Ylen alihankkijat noudattavat alan työehtosopimuksia.
Uudistuksissa on varottava, ettei suomalainen julkisen palvelun mediayhtiö kutistu liian pieneksi, sillä se ei ole kaupallisenkaan kentän etu. Lisäksi on pidettävä myös huolta henkilöstön aidosta edustuksesta ja jaksamisesta uudistuksissa. On käännettävä kaikki kivet ja kannot, jotta mahdollisesti irtisanottavien määrä jää mahdollisimman pieneksi.

Mediahubin Yt- neuvottelut johtuvat siitä, että MTV solmi uuden, viiden vuoden sopimuksen Mediahubin kanssa aiempaa edullisemmilla hinnoilla, kertoi Mediahubin toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, joka toimii myös tilaajaorganisaatiossa MTV Uutisten päätoimittajana. Osoittaa huonoa johtamista, että Mediahub on jo aikaisemmin vähentänyt työntekijöitään jatkuvasti ja nyt edessä on jälleen uusi vähennystarve. Missä menee väen vähentämisen raja? RTTL muistuttaa, että on kestämätöntä siirtää kaupallisen yhtiön voitontavoittelu henkilöstön maksettavaksi, jolloin työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen helposti unohtuu. Mediayhtiöiden voiton tavoittelu hintoja ja alan palkkoja polkemalla on lyhytnäköistä toimintaa, sillä se johtaa koko media-alan ja sen työtehtävien aliarvostukseen. Töiden ulkoistaminen ja pirstaloittaminen johtaa usein epävarmoihin ja heikompiin työehtoihin. Myös MTV:n on huolehdittava sitä, että sen alihankintayritykset noudattavat alan työehtosopimuksia. Mediahubin henkilöstö on osoittanut ihailtavaa ammattiylpeyttä pyrkimällä laadukkaaseen sisällöntuotantoon myllerryksistä ja haasteista huolimatta. Toivomme, että työnantaja osaisi arvostaa tätä suurinta pääomaansa.

Maan hallitukselta RTTL kysyy, milloin se havahtuu media-alan työpaikkojen massiiviseen katoamiseen ja ryhtyy tukitoimiin työllisyystilanteen parantamiseksi.

RTTL toivottaa jaksamista ja voimaa urheille ja rohkeille media-ammattilaisille molemmissa taloissa.


Ari-Pekka Sirviö
puheenjohtaja
Radio- ja televisiotoimittajien liitto
aripekka.sirvio(at)gmail.com
040 519 0099


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin. ”Journalistin menehtyminen työssään […]

Av-alan toimintaedellytykset on turvattava – eduskunnan on syytä palauttaa av-kannustin budjettiin

Suomi voi olla ylpeä vahvasta ja kehittyvästä av-alastaan, jonka kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Kansainvälisesti arvostettu Sisu-elokuva ja animaatiosarja Muumilaakso ovat hyviä esimerkkejä huipputason tuotannoista, jotka kiinnostavat ulkomailla ja jotka ovat olleet Suomelle samalla investointeja. Vahvasti kansainvälinen ja kasvava av-ala paitsi työllistää alan tekijöitä myös luo suoria positiivisia vaikutuksia alihankintapalveluita tarjoavaan kenttään, majoitus- ja […]