Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Radio- ja televisiotoimittajien liitto tuomitsee Ylen ja MediaHubin synkän torstain

Torstai 20.11.2016 oli synkkä päivä suomalaiselle televisiotuotannolle, toteaa Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL kannanotossaan.

Torstai 20.11.2016 oli synkkä päivä suomalaiselle televisiotuotannolle. Yle ilmoitti aloittavansa tuotannon 460:ää työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Yhtiö aikoo vähentää tuotannosta 161 ihmistä eli yli kolmanneksen tuotannon työntekijöistä. Samana päivänä MTV:lle uutis- ja ajankohtaisohjelmia tuottava Mediahub ilmoitti omista Yt-neuvotteluistaan. Niiden piirissä on 87 työntekijää eli yhtiön koko henkilöstö. Arvion mukaan irtisanominen uhkaa enimmillään yhdeksää työntekijää. Lisäksi koko henkilöstö saatetaan lomauttaa ensi vuonna enintään kahdeksi viikoksi.

Ylen leikkausten taustalla on pääasiassa ns. Satosen työryhmän linjaus, joka pakottaa Ylen ostamaan entistä enemmän palveluja yhtiön ulkopuolelta yksityisiltä tuotantoyhtiöiltä. Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL ihmettelee Ylen kovaa kiirettä ja suurta mittaluokkaa tv-tuotannon ulkoistuksissa, vaikka työryhmä ei sellaista edellyttänyt. RTTL vaatii, että Yle kantaa tulevaisuudessa tilaajana vastuunsa siitä, että sisällönhankinta hyödyttää sisällöntuotantoa ja alan työllisyyttä kotimaassa, eivätkä verovarat valu kansainvälisten yhtiöiden kautta ulkomaille. Ylen on kannettava vastuunsa mahdollisesti irtisanottavien työntekijöiden uudelleen työllistymisestä niin, että heidän työehtonsa eivät heikkene. Samalla on huolehdittava yleensäkin siitä, että Ylen alihankkijat noudattavat alan työehtosopimuksia.
Uudistuksissa on varottava, ettei suomalainen julkisen palvelun mediayhtiö kutistu liian pieneksi, sillä se ei ole kaupallisenkaan kentän etu. Lisäksi on pidettävä myös huolta henkilöstön aidosta edustuksesta ja jaksamisesta uudistuksissa. On käännettävä kaikki kivet ja kannot, jotta mahdollisesti irtisanottavien määrä jää mahdollisimman pieneksi.

Mediahubin Yt- neuvottelut johtuvat siitä, että MTV solmi uuden, viiden vuoden sopimuksen Mediahubin kanssa aiempaa edullisemmilla hinnoilla, kertoi Mediahubin toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, joka toimii myös tilaajaorganisaatiossa MTV Uutisten päätoimittajana. Osoittaa huonoa johtamista, että Mediahub on jo aikaisemmin vähentänyt työntekijöitään jatkuvasti ja nyt edessä on jälleen uusi vähennystarve. Missä menee väen vähentämisen raja? RTTL muistuttaa, että on kestämätöntä siirtää kaupallisen yhtiön voitontavoittelu henkilöstön maksettavaksi, jolloin työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen helposti unohtuu. Mediayhtiöiden voiton tavoittelu hintoja ja alan palkkoja polkemalla on lyhytnäköistä toimintaa, sillä se johtaa koko media-alan ja sen työtehtävien aliarvostukseen. Töiden ulkoistaminen ja pirstaloittaminen johtaa usein epävarmoihin ja heikompiin työehtoihin. Myös MTV:n on huolehdittava sitä, että sen alihankintayritykset noudattavat alan työehtosopimuksia. Mediahubin henkilöstö on osoittanut ihailtavaa ammattiylpeyttä pyrkimällä laadukkaaseen sisällöntuotantoon myllerryksistä ja haasteista huolimatta. Toivomme, että työnantaja osaisi arvostaa tätä suurinta pääomaansa.

Maan hallitukselta RTTL kysyy, milloin se havahtuu media-alan työpaikkojen massiiviseen katoamiseen ja ryhtyy tukitoimiin työllisyystilanteen parantamiseksi.

RTTL toivottaa jaksamista ja voimaa urheille ja rohkeille media-ammattilaisille molemmissa taloissa.

Ari-Pekka Sirviö
puheenjohtaja
Radio- ja televisiotoimittajien liitto
aripekka.sirvio(at)gmail.com
040 519 0099