Uutiset / 20.03.2013

Potku lehdistönvapaudelle Palestiinassa

Awasin kylässä Länsirannalla asuva Anas Saad Awad, 26, sai vankilatuomion Nablusissa. Hänen asianajajansa Rima al-Sayed kertoo, että tuomio perustuu Jordanian rikoslain kohtaan, joka kieltää kuninkaan arvostelun.

Palestiinalaisen oikeuden turvautuminen Jordanian lakiin ei ole tavatonta. Vuonna 2002 hyväksyttyjen omien peruslakien ohella palestiinalainen oikeus on sekoitus Egyptin ja Jordanian lakeja sekä brittivallan aikaisia sääntöjä. Jordanian lakia sovelletaan erityisesti työriidoissa sekä ”kunniarikoksia” ja sananvapautta koskevissa jutuissa. 

”Poikani laittoi vain kommentin Facebookiin, kuten nuorilla on tapana. Ei hän halunnut loukata presidenttiä. Pyydän, että presidentti kumoaisi henkilökohtaisesti oikeuden päätöksen”, Awadin isä vetoaa.

Perheen jäsenet eivät uskalla puhua asiasta puhelimessa, koska pelkäävät turvallisuuspalvelun salakuuntelevan heitä. Awad joutui aiemmin turvallisuuspalvelun silmätikuksi arvosteltuaan palestiinalaishallintoa. Silloin hän selvisi pidätyksestä sakoilla. 

Ennenkuulumatonta

”Tämä on ennenkuulumatonta. Ensi kerran tavallinen kansalainen on saanut tuomion pelkästä Abbasin kommentoinnista. Eikä Facebook-juttu ollut edes paha tai erityisen kriittinen”, Riham Abu Aita Palestiinalaisten kehityksen ja mediavapauden keskuksesta (Mada) sanoo.

Hänen mukaansa Palestiinan lehdistönvapaus menee alamäkeä. Viime vuonna Gazassa ja Länsirannalla pidätettiin yhteensä kymmenen toimittajaa, jotka olivat arvostelleet Hamasia ja palestiinalaishallintoa.

Tänä vuonna Hamas on pidättänyt jo tusinan toimittajia Gazassa ja Israelin turvallisuusjoukot käyvät sekä palestiinalaisen että ulkomaisen median kimppuun, kun ne yrittävät raportoida Länsirannalla yltyvistä protesteista, Abu Aita kertoo.

Hänen mukaansa palestiinalaishallinnon herkkänahkaisuus on lisääntynyt sen jälkeen, kun se sai tarkkailija-aseman YK:ssa. Asema oikeuttaa liittymisen ihmisoikeussopimuksiin, mutta hallinto on vitkutellut siinä alan järjestöjen painostuksesta huolimatta.

Abu Aita uskoo, että palestiinalaishallinnon hyökkäykset sananvapautta vastaan tuottavat päinvastaisen tuloksen. ”Mitä ankarammin toimittajia vainotaan, sitä vankemmin he kannattavat lehdistönvapautta.”

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Työhön liittyvät turvallisuusriskit ja rajoitukset ovat ajaneet yhä useampia journalisteja ja viestimiä maanpakoon Latinalaisessa Amerikassa. Uusi yhteistyöverkosto (Relpex) pyrkii helpottamaan paenneiden työtä ja oloa.

Lehdistön ja kustannustoimittajien uudet sopimukset: Palkat nousevat, tasa-arvoiset perhevapaat, itsensätyöllistäjien neuvottelut

Lue tarkemmin, miten lehdistön ja kustannustoimittajien palkat nousevat sopimuskaudella.

Vastaa Kopioston verkkokyselyyn ja anna oma näkemyksesi tekoälyn käytöstä luovalla alalla

Kyselyllä selvitetään tekoälyyn liittyviä uhkia ja huolia sekä toisaalta sen luomia mahdollisuuksia luovalla alalla.