Uutiset / 20.03.2013

Potku lehdistönvapaudelle Palestiinassa

Awasin kylässä Länsirannalla asuva Anas Saad Awad, 26, sai vankilatuomion Nablusissa. Hänen asianajajansa Rima al-Sayed kertoo, että tuomio perustuu Jordanian rikoslain kohtaan, joka kieltää kuninkaan arvostelun.

Palestiinalaisen oikeuden turvautuminen Jordanian lakiin ei ole tavatonta. Vuonna 2002 hyväksyttyjen omien peruslakien ohella palestiinalainen oikeus on sekoitus Egyptin ja Jordanian lakeja sekä brittivallan aikaisia sääntöjä. Jordanian lakia sovelletaan erityisesti työriidoissa sekä ”kunniarikoksia” ja sananvapautta koskevissa jutuissa. 

”Poikani laittoi vain kommentin Facebookiin, kuten nuorilla on tapana. Ei hän halunnut loukata presidenttiä. Pyydän, että presidentti kumoaisi henkilökohtaisesti oikeuden päätöksen”, Awadin isä vetoaa.

Perheen jäsenet eivät uskalla puhua asiasta puhelimessa, koska pelkäävät turvallisuuspalvelun salakuuntelevan heitä. Awad joutui aiemmin turvallisuuspalvelun silmätikuksi arvosteltuaan palestiinalaishallintoa. Silloin hän selvisi pidätyksestä sakoilla. 

Ennenkuulumatonta

”Tämä on ennenkuulumatonta. Ensi kerran tavallinen kansalainen on saanut tuomion pelkästä Abbasin kommentoinnista. Eikä Facebook-juttu ollut edes paha tai erityisen kriittinen”, Riham Abu Aita Palestiinalaisten kehityksen ja mediavapauden keskuksesta (Mada) sanoo.

Hänen mukaansa Palestiinan lehdistönvapaus menee alamäkeä. Viime vuonna Gazassa ja Länsirannalla pidätettiin yhteensä kymmenen toimittajaa, jotka olivat arvostelleet Hamasia ja palestiinalaishallintoa.

Tänä vuonna Hamas on pidättänyt jo tusinan toimittajia Gazassa ja Israelin turvallisuusjoukot käyvät sekä palestiinalaisen että ulkomaisen median kimppuun, kun ne yrittävät raportoida Länsirannalla yltyvistä protesteista, Abu Aita kertoo.

Hänen mukaansa palestiinalaishallinnon herkkänahkaisuus on lisääntynyt sen jälkeen, kun se sai tarkkailija-aseman YK:ssa. Asema oikeuttaa liittymisen ihmisoikeussopimuksiin, mutta hallinto on vitkutellut siinä alan järjestöjen painostuksesta huolimatta.

Abu Aita uskoo, että palestiinalaishallinnon hyökkäykset sananvapautta vastaan tuottavat päinvastaisen tuloksen. ”Mitä ankarammin toimittajia vainotaan, sitä vankemmin he kannattavat lehdistönvapautta.”

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.