Uutiset / 26.03.2015

Piilomainonnasta kaksi langettavaa JSN:ltä

JSN:n tiedote:

Julkisen sanan neuvosto ratkaisi keskiviikon kokouksessaan kahdeksan kantelua, joista kolme päätyi langettavaan päätökseen. JSN huomautti Hevosurheilua ja Iltalehteä piilomainonnasta. Kolmas langettava päätös tuli Keskisuomalaiselle, ja perusteina olivat virheen korjauksen ja konserniyhteyden kertomisen laiminlyönti.

Vapauttavat päätökset neuvosto antoi Ilta-Sanomille, Lapin Kansalle, Viitasaaren Seudulle, ja Ylen Uutisille sekä MOT:lle. Ilta-Sanomilla oli riittävän hyvät lähteet jutulle, jossa kerrottiin Putinin sperman käyttämisestä venäläisten ”jalostukseen”. Lapin Kansan jutussa ei ollut virhettä ja lisäksi lehti antoi tilaa täydentävälle mielipiteelle. Viitasaaren Seudun tekstari ei kohdistunut tunnistettavaan henkilöön. Yle saattoi laskea omakotitalon neliöhinnan jakamalla kiinteistön hinnan tontin pinta-alalla, koska se lukijan huomautuksen jälkeen lisäsi laskentatavan kaikkien näkyville. MOT:n otsikko ”Ilmasta rahaa maajussille” ei halventanut viljelijöiden ammattikuntaa.

Iltalehden langettava päätös perustui siihen, että verkossa julkaistu ”Esittelyssä: Vuoden odotetuin automallisto” ei erottunut riittävän selvästi ilmoitukseksi. Ilmoituksen ilme oli sama kuin jutuissa, eikä maininta ”Sponsoroitua sisältö” kertonut neuvoston mielestä riittävän selvästi, että kyse oli Volkswagenin ostamasta ilmoitustilasta.

Hevosurheilu kertoi jutussaan yksityisen peliyrityksen tempauksesta tarjota Fintoton ravivedonlyöntiin liittyviä palvelujaan ilmaiseksi, jotta se saisi lisää asiakkaita. Koko sivun jutussa kuultiin vain kyseisen yrityksen edustajaa, joka sai kehua vapaasti tarjoustaan. Juttu oli yksipuolinen, kritiikitön, mainosmainen ja tehty peliyrityksen ehdoilla.

Keskisuomalainen uutisoi, että sen tilaajat äänestävät aktiivisemmin kuin ne, jotka eivät tilaa lehteä. Juttu antoi liian edullisen kuvan tilaajien äänestysaktiivisuudesta. Lehti ei pyynnöstä ja lupauksestaan huolimatta korjannut uutista. Se ei myöskään kertonut, että tutkimus oli tehty sen omasta toimeksiannosta ja jätti mainitsematta, että lehti ja tutkimuksen tekijäyritys kuuluvat samaan konserniin. Kaksi neuvoston jäsentä jätti päätökseen perusteluihin eriävän mielipiteen.

Lue lisää päätöksistä JSN:n sivuilta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.