Uutiset / 05.11.2024

Palkka-avoimuusdirektiivi edistää palkkauksen läpinäkyvyyttä

Euroopan neuvosto hyväksyi palkka-avoimuusdirektiviin huhtikuussa 2023. Sen tarkoituksena on edistää palkkaukseen liittyvää läpinäkyvyyttä, jotta samapalkkaisuusperiaate eli naisten ja miesten oikeus saada samasta tai samanarvoisesta työstä samaa palkkaa toteutuisi.

Euroopan neuvosto hyväksyi palkka-avoimuusdirektiivin huhtikuussa 2023. Sen tarkoituksena on edistää palkkaukseen liittyvää läpinäkyvyyttä, jotta samapalkkaisuusperiaate eli naisten ja miesten oikeus saada samasta tai samanarvoisesta työstä samaa palkkaa toteutuisi.

Milloin palkka-avoimuusdirektiivi tulee noudatettavaksi?

Palkka-avoimuusdirektiivi tulee voimaan Suomessa, kun sitä koskevat lakimuutokset on tehty. Lakimuutosten valmistelu aloitettiin tänä syksynä ja ne tulevat voimaan vuoden 2025 tai 2026 puolella. Lakimuutokset tehdään todennäköisesti tasa-arvolakiin.

Alle on koottu direktiivin keskeiset asiat:

Saman ja samanarvoisen työn määritteleminen

Direktiivi edellyttää, että työnantajilla on jatkossa käytössä sukupuolineutraali työn arviointijärjestelmä. Sen avulla varmistetaan, että samaa palkkaa maksetaan samasta ja samanarvoisesta työstä.

Sama ja samanarvoinen työ on direktiivin keskeisin asia, mutta se jättää paljon liikkumavaraa kunkin maan lainsäätäjälle. Todennäköisesti tasa-arvolain palkkakartoitusta koskeva sääntely muuttuu tai täydentyy. 

Palkkauksen läpinäkyvyys ennen työhönottoa

Työnhakijoilla on oikeus saada mahdolliselta tulevalta työnantajalta tietoja tehtävästä maksettavasta alkupalkasta tai sen vaihteluvälistä objektiivisten sukupuolineutraalien kriteerien perusteella. Tiedot on ilmoitettava työpaikkailmoituksessa tai ne on toimitettava hakijalle muulla tavalla ennen työhaastattelua ilman, että hakijan tarvitsee pyytää niitä.

Työnantaja ei saa tiedustella työnhakijalta tämän aiempien työsuhteiden palkkaa.

Työnantajien on varmistettava, että työpaikkailmoitukset ja tehtävänimikkeet ovat sukupuolineutraaleja ja että työhönotto hoidetaan syrjimättömällä tavalla.

Työntekijän tiedonsaanti

Työntekijällä on oikeus saada tietoa yksilöllisestä palkkatasostaan ja keskipalkkatasoista. Tiedot pitää kertoa sukupuolen mukaan eriteltyinä samaa tai samanarvoista työtä tekevistä työntekijäryhmistä. Nyt voimassa olevan tasa-arvolain tiedonsaantioikeus koskee vain työntekijän omia palkkatietoja.

Työnantajan on muistutettava työntekijöitään vuosittain siitä, että heillä on oikeus saada palkkatietoja. Työntekijöitä ei saa estää ilmoittamasta palkkaansa samapalkkaisuuden toteuttamiseksi.

Nais- ja miespuolisten työntekijöiden palkkaeroista raportointi ja yhteinen palkka-arviointi

Vähintään 250 ja viimeistään vuodesta 2031 lähtien 100 työntekijää työllistävien työnantajien on ilmoitettava julkisesti vuosittain tiedot kaikkien nais- ja miespuolisten työntekijöidensä palkkaerosta. Palkkaero työntekijäryhmittäin on toimitettava vuosittain työntekijöille.

Työnantajan pitää tehdä palkka-arviointi yhdessä henkilöstön edustajien kanssa, jos naisten ja miesten keskipalkkojen ero on vähintään viisi prosenttia eikä siihen ole perusteltuja syitä. Palkkaeroja pitää korjata, jos erot eivät ole perusteltavissa objektiivisesti ja sukupuolineutraalisti. Yhteinen palkka-arviointi toimitetaan viranomaiselle.

Kanneaikojen pidentäminen

Direktiivin mukaan samapalkkaisuuteen liittyvän kanteen vanhentumisaika on vähintään kolme vuotta. Direktiivi voi muuttaa tasa-arvolain syrjintään liittyvän hyvityksen kanneaikaa, joka on kaksi vuotta.

Sakkomekanismi direktiivin velvoitteiden noudattamiseksi

Direktiivi tuo Suomeen mahdollisuuden tuomita sakkoja, jos samapalkkaisuutta rikotaan. Nyt meillä ei tällaista mahdollisuutta ole.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.