Uutiset / 26.03.2012

Outo riita taiteilijanimestä

Tunnettu radiopersoona Outi Popp on törmännyt lähes samalla nimellä kirjoittavaan muotiblogikirjoittajaan, jota Yleisradio on käyttänyt televisio-ohjelmassaan ja ohjelman markkinoinnissa.

Blogisti Outi Pyy kertoi Ylen Blogistania –ohjelmassa keksineensä ottaa omaan käyttöönsä nimen Outsa Pop nähtyään Outi Poppin juontamassa tv-ohjelmaa.

Nimellä OutsaPop Pyy on perustanut kierrätysmuotiin erikoistuneen blogisivuston ja on laajentamassa toimintaansa mm. kirjallisuuteen. Outi Popp on ilmoittanut, ettei hyväksy nimeensä sekoitettavissa olevan tunnuksen käyttämistä julkisuudessa.  

-Tämä on poikkeuksellinen tilanne. Tässä ratsastetaan toisen tekemällä työllä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Toimittaja, kolumnisti Outi Popp (Ahola) on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan käyttänyt nimiä Outi Popp ja Outsa taiteilijaniminään ja ohjelmiensa sekä kirjoitustensa tekijäniminä. Hänen toimittajauransa alkoi Rockradiossa vuonna 1981. Outi Popp on ollut asianomaisissa elinkeino- ja kuluttajapiireissä yleisesti tunnettu brändi jo 1980-luvulta lähtien. Nimet Outi Popp ja Outsa ovat vakiintuneet Outi Poppin käyttöön tallenteille ja painotuotteille sekä viihteen, ajanvietteen, kulttuurin ja viestintäpalveluiden alalla koko Suomessa.

-Journalistina kovalla työllä rakennettu taiteilijanimi ja nimimerkki on kopioitu lähes sellaisenaan toiseen tarkoitukseen. Olemme kirjelmöineet Pyylle ja Ylellekin asiasta, mutta Outi Poppille ja meille kelpaavaa ratkaisua ei ole saatu aikaan, Nieminen kertoo.

Tekijänoikeuslain 51 § kuuluu: "Kirjallista tai taiteellista teosta ei ole lupa saattaa yleisön saataviin käyttäen sellaista teoksen nimeä tahi tekijän salanimeä tai nimimerkkiä, että teos tai tekijä helposti voidaan sekoittaa aikaisemmin julkistettuun teokseen tai sen tekijään."

Tavaramerkkilain 1 §:n mukaan tavaramerkkinä voi olla henkilönnimi. Tavaramerkkilain 2 §:n mukaan tunnusmerkki katsotaan vakiintuneeksi, kun se tässä maassa on asianomaisissa elinkeino- tai kuluttajapiireissä yleisesti tunnettu haltijan tavaroiden tai palvelujen erityisenä merkkinä.
 


Katso myös

Kaikki uutiset

AVMS-direktiivin mahdollistama maksuvelvoite toisi yli 10 miljoonaa euroa Suomen av-markkinaan

EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia laajentaa kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa ilman, että se rasittaisi valtion budjettia. AVMS-direktiivin 13.2. artiklan mukaisesti suoratoistopalveluiden tarjoajille voidaan asettaa maksu- tai investointivelvoite, joka toisi alalle kasvua kiihdyttäviä lisäresursseja. Tällä hetkellä jo 16 EU-maata on ottanut velvoitteen käyttöön – myös Suomen tulisi edistää asiaa pikaisesti. Velvoittamalla Suomessa toimivat globaalit palvelut rahoittamaan suomalaisia sisältöjä […]

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.