Uutiset / 26.03.2012

Outo riita taiteilijanimestä

Tunnettu radiopersoona Outi Popp on törmännyt lähes samalla nimellä kirjoittavaan muotiblogikirjoittajaan, jota Yleisradio on käyttänyt televisio-ohjelmassaan ja ohjelman markkinoinnissa.

Blogisti Outi Pyy kertoi Ylen Blogistania –ohjelmassa keksineensä ottaa omaan käyttöönsä nimen Outsa Pop nähtyään Outi Poppin juontamassa tv-ohjelmaa.

Nimellä OutsaPop Pyy on perustanut kierrätysmuotiin erikoistuneen blogisivuston ja on laajentamassa toimintaansa mm. kirjallisuuteen. Outi Popp on ilmoittanut, ettei hyväksy nimeensä sekoitettavissa olevan tunnuksen käyttämistä julkisuudessa.  

-Tämä on poikkeuksellinen tilanne. Tässä ratsastetaan toisen tekemällä työllä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Toimittaja, kolumnisti Outi Popp (Ahola) on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan käyttänyt nimiä Outi Popp ja Outsa taiteilijaniminään ja ohjelmiensa sekä kirjoitustensa tekijäniminä. Hänen toimittajauransa alkoi Rockradiossa vuonna 1981. Outi Popp on ollut asianomaisissa elinkeino- ja kuluttajapiireissä yleisesti tunnettu brändi jo 1980-luvulta lähtien. Nimet Outi Popp ja Outsa ovat vakiintuneet Outi Poppin käyttöön tallenteille ja painotuotteille sekä viihteen, ajanvietteen, kulttuurin ja viestintäpalveluiden alalla koko Suomessa.

-Journalistina kovalla työllä rakennettu taiteilijanimi ja nimimerkki on kopioitu lähes sellaisenaan toiseen tarkoitukseen. Olemme kirjelmöineet Pyylle ja Ylellekin asiasta, mutta Outi Poppille ja meille kelpaavaa ratkaisua ei ole saatu aikaan, Nieminen kertoo.

Tekijänoikeuslain 51 § kuuluu: "Kirjallista tai taiteellista teosta ei ole lupa saattaa yleisön saataviin käyttäen sellaista teoksen nimeä tahi tekijän salanimeä tai nimimerkkiä, että teos tai tekijä helposti voidaan sekoittaa aikaisemmin julkistettuun teokseen tai sen tekijään."

Tavaramerkkilain 1 §:n mukaan tavaramerkkinä voi olla henkilönnimi. Tavaramerkkilain 2 §:n mukaan tunnusmerkki katsotaan vakiintuneeksi, kun se tässä maassa on asianomaisissa elinkeino- tai kuluttajapiireissä yleisesti tunnettu haltijan tavaroiden tai palvelujen erityisenä merkkinä.
 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.