Uutiset / 26.03.2012

Outo riita taiteilijanimestä

Tunnettu radiopersoona Outi Popp on törmännyt lähes samalla nimellä kirjoittavaan muotiblogikirjoittajaan, jota Yleisradio on käyttänyt televisio-ohjelmassaan ja ohjelman markkinoinnissa.

Blogisti Outi Pyy kertoi Ylen Blogistania –ohjelmassa keksineensä ottaa omaan käyttöönsä nimen Outsa Pop nähtyään Outi Poppin juontamassa tv-ohjelmaa.

Nimellä OutsaPop Pyy on perustanut kierrätysmuotiin erikoistuneen blogisivuston ja on laajentamassa toimintaansa mm. kirjallisuuteen. Outi Popp on ilmoittanut, ettei hyväksy nimeensä sekoitettavissa olevan tunnuksen käyttämistä julkisuudessa.  

-Tämä on poikkeuksellinen tilanne. Tässä ratsastetaan toisen tekemällä työllä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Toimittaja, kolumnisti Outi Popp (Ahola) on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan käyttänyt nimiä Outi Popp ja Outsa taiteilijaniminään ja ohjelmiensa sekä kirjoitustensa tekijäniminä. Hänen toimittajauransa alkoi Rockradiossa vuonna 1981. Outi Popp on ollut asianomaisissa elinkeino- ja kuluttajapiireissä yleisesti tunnettu brändi jo 1980-luvulta lähtien. Nimet Outi Popp ja Outsa ovat vakiintuneet Outi Poppin käyttöön tallenteille ja painotuotteille sekä viihteen, ajanvietteen, kulttuurin ja viestintäpalveluiden alalla koko Suomessa.

-Journalistina kovalla työllä rakennettu taiteilijanimi ja nimimerkki on kopioitu lähes sellaisenaan toiseen tarkoitukseen. Olemme kirjelmöineet Pyylle ja Ylellekin asiasta, mutta Outi Poppille ja meille kelpaavaa ratkaisua ei ole saatu aikaan, Nieminen kertoo.

Tekijänoikeuslain 51 § kuuluu: "Kirjallista tai taiteellista teosta ei ole lupa saattaa yleisön saataviin käyttäen sellaista teoksen nimeä tahi tekijän salanimeä tai nimimerkkiä, että teos tai tekijä helposti voidaan sekoittaa aikaisemmin julkistettuun teokseen tai sen tekijään."

Tavaramerkkilain 1 §:n mukaan tavaramerkkinä voi olla henkilönnimi. Tavaramerkkilain 2 §:n mukaan tunnusmerkki katsotaan vakiintuneeksi, kun se tässä maassa on asianomaisissa elinkeino- tai kuluttajapiireissä yleisesti tunnettu haltijan tavaroiden tai palvelujen erityisenä merkkinä.
 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.