Uutiset / 02.10.2013

Ninja-toimittajat jylläävät Brasiliassa

”Hienointa Mídia Ninjassa on minusta se, että ihmiset seuraavat meitä luotettavuutemme vuoksi. He ovat menettäneet uskonsa perinteisiin uutisvälineisiin, koska eivät jaksa olla enää manipuloitavina”, aktivisti-reportteri Cazú Barros sanoo.

Sana ninja tulee liikkeen portugalinkielisen nimen (riippumattomia tarinoina, journalismia ja toimintaa) lyhenteestä. Liike on muhinut muutamia vuosia kulttuuripiireissä eri puolilla Brasiliaa, mutta puhkesi kukkaan kesäkuussa Riossa, kun kansa vyöryi kaduille. Protesti alkoi bussimaksuista, mutta laajeni poliittisen järjestelmän, korruption ja kehnojen palvelujen arvosteluksi.

Ninjat paljastivat mielenosoituksiin soluttautuneita poliiseja ja provokaattoreita. Suorat striimaukset tapahtumapaikalta nettiin auttoivat vapauttamaan mielenosoittajan, joka oli pidätetty väitetyn väkivallan vuoksi. Kuva todisti hänet syyttömäksi.

Nettiin on tallentunut myös kuvamateriaalia, jossa poliisit pahoinpitelevät rauhallisesti käyttäytyneitä mielenosoittajia.

Mídia Ninjaan kuuluu parisataa kansalaisjournalistia eri puolilta Brasiliaa, ja tuhannet kannattajat, tviittaavat heille vinkkejä.

Kesä-heinäkuussa ninjojen uutisointi tavoitti noin 180 000 henkeä. Facebookiin on kertynyt yli 200 000 tykkäystä.

Huutia valtavirran viestinnälle

Kesän protesteissa purettiin tyytymättömyyttä myös valtavirran viestimiin. Brasilian suurimman tv-yhtiön Rede Globon toimitaloa kivitettiin ja toimittajia pilkattiin. Kahden muun kanavan, SBT:n ja Rede Recordin lähetysautot sytytettiin tuleen.

Valtavirran median puolueellisuus kävi levottomuuksien aikana entistä selvemmäksi brasilialaisille, Mídia Ninjan perustajiin kuuluva Felipe Peçanha uskoo. Hän joutui pidätetyksi ”väkivaltaan yllyttämisestä”, mutta pääsi vapaaksi todisteiden puuttuessa.

”Palatessaan mielenosoituksista kotiin moni avasi tv:n vain kuullakseen hyvin erilaisen tarinan kuin oli itse kokenut. Se vahvisti epäilyä, että jotain on pielessä”, hän kertoo.

Mídia Ninja pitää puolueetonta journalismia suurena valheena. ”Työmme todistaa, että tiedonvälitys on puolueellista”, Peçanha vakuuttaa.

Vaikuttaa siltä, että kansa alkaa uskoa sen. Nettisivusto Oopsin kyselyjen mukaan Rede TVNews menetti vuodessa 41 prosenttia yleisöstään. Alamäessä olivat monen muunkin uutiskanavan katsojaluvut.

”Ne menettävät uskottavuutta ja katsojia ja lopulta myös mainostajia jopa uutislähetysten aikaan. Yleinen mielipide on tärkeä, ja sitä muokkaavat internetin käyttäjät”, arvioi viestinnän asiantuntija Rachel Boechat, joka tekee yhteistyötä Mídia Ninjan kanssa.

Maailma muuttuu

Boechatin mukaan uudet viestintäkanavat osallistuvat ratkaisevalla tavalla ”informaation demokratisointiin” ja murtavat järjestelmän, jossa media on keskittynyt ajamaan poliittisen ja taloudellisen eliitin asiaa.

Saksalaisen Konrad Adenauer -säätiön konsultti Vinicius Braz uskoo, että meneillään on laajempi muutos. ”Vanha maailma, jota määrittävät valtio ja viestintävälineet, murenee vähä vähältä.”

Hänen mukaansa Mídia Ninja osoittaa, että ”ihmiset voivat luoda omat tarinansa ja jakaa ne reaaliajassa eikä sitä varten tarvitse olla toimittaja.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.