Uutiset / 10.09.2014

Nieminen Politiikan toimittajien kyselystä: ”Hälyttävä signaali”

62 prosenttia kyselyyn vastanneista politiikan toimittajista koki, että media-alan irtisanomiset vähentävät politiikan uutisoinnin resursseja. Kyselyn tuloksista keskusteltiin tiistaina 9. syyskuuta Politiikan toimittajien ja eduskuntatiedotuksen yhteisessä seminaarissa, jonka aiheena oli politiikan journalismin tulevaisuus. Kiire on toinen asia, joka haittaa. Aiheisiin ei ehditä paneutua niin hyvin kuin haluttaisiin. Vastaavia tuloksia on saatu muissakin kyselyissä sekä akateemisissa tutkimuksissa, ja ongelma näkyy muissakin journalismin aihepiireissä. Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen sanoo, että samaa asiaa ovat painottaneet liiton asiamiehet ja luottamusmiehet yt-neuvotteluiden yhteydessä. ”Vaikka kysely ei varmastikaan täytä akateemiseen tutkimuksen vaatimuksia, viesti on selvä. Vähennykset eivät tuota lisää sisältöä eivätkä paranna laatua, joka on kuitenkin sisältöbisneksen elinehto. Muutamassa vuodessa alalta on lähtenyt noin tuhat journalistista työntekijää. Olisi suorastaan ihme, jos vähennykset eivät koskisi mitenkään myös politiikan toimittajia ja politiikan uutisointia”, sanoo tiistain seminaarissa mukana ollut Nieminen. ”Kysely näyttää jälleen kerran myös sen, että sisältöä tehdään kiireessä. Yhden avovastauksen mukaan läpi menee jopa sellaista materiaalia, jota ei ole ehditty mitenkään varmentaa. Seminaarissa olleet päätoimittajat ja muut päälliköt (HS, Kuvalehti, YLE, MTV) kiistivät tämän koskevan heidän toimituksiaan. Tämä on silti hyvin hälyttävä signaali, vaikka kyse olikin vain yhdestä vastauksesta.” Politiikan toimittajat arvioivat, että eniten on vähentynyt työmarkkinoiden ja kansainvälisen politiikan seuranta. Tässä heijastuu kyselyn ajankohta, koska kysely tehtiin ennen kesää, siis ennen Ukrainan viime vaiheita. Joka tapauksessa tarjonta on politiikan toimittajien mielestä kaventunut. Yhdistys muistuttaa tiedotteessaan, että vapaa, kattava ja analyyttinen politiikan journalismi on demokratian perusedellytys. Yhdistyksen hallitus myös vetoaa mediayhtiöihin, jotta nämä varmistaisivat vastedes riittävät resurssit politiikan laaja-alaiselle seurannalle. Politiikan toimittajien tiedote ja kyselyn tulokset ovat yhdistyksen verkkosivuilla. Politiikan toimittajat on Journalistiliiton yhteiskumppanina suunnittelemassa myös 17. lokakuuta järjestettävän Journalismin päivän ohjelmaa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.