Uutiset / 02.12.2014

Nieminen haluaa lopettaa työmarkkinakyttäämisen

Elinkeinoelämän keskusliiton takapiruilu ärsyttää Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Niemistä

Kun Tupo kerran on kuopattu, pitää työmarkkinoilla päästä aitoihin liittokohtaisiin neuvotteluihin, vaatii Nieminen. EK:n on lopetettava työnantajaliittojen neuvotteluihin sekaantuminen ja ay-liikkeen on hyväksyttävä, että jotkut voivat yksinkertaisesti onnistua neuvotteluissaan paremmin kuin toiset, sanoi Journalistiliiton puheenjohtaja puhuessaan ammattiliitto TEAMin luottamusmieskokouksessa Vantaalla.

Niemisen mukaan kevään palkkakierros on osoittanut, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelumenettelyä on muutettava. Elinkeinoelämän keskusliitto yritti määritellä yksipuolisesti kaikille sopimustason, jonka jälkeen ammattiliitot ryhtyivät kilpailemaan kuka tai ketkä tämän linjauksen murtaisivat. Hyvin moni on niin tehnyt.

- Tällainen tekee pilkkaa toimivasta sopimusjärjestelmästä.

- Sopimuksissa on erilaisia palkankorotuksia ja eriä, joiden kustannusvaikutukset vaihtelevat, mutta eivät euromäärillä mitattuna merkittävästi. Sopimusten todellisia vaikutuksia hyssytellään, koska halutaan pitää yllä julkista kuvaa siitä, että kaikki muka sopeutuvat teollisuuden työnantajien etukäteen yksipuolisesti määrittelemään linjaan.

- Tavoitteena on tietysti hillitä teknologiateollisuuden ja julkisen sektorin palkkapaineita. EK:n määrittämän palkkalinjan puolustaminen on mennyt liian pitkälle, arvioi Nieminen.

Sen jälkeen kun EK hautasi tuloratkaisut, on Niemisen mielestä syntynyt omituinen tilanne.

- EK:n entinen toimitusjohtaja Leif Fagernäs sanoi Ylen radiouutisten haastattelussa, että tupo ei kelpaa edes vedenpaisumuksen yhteydessä. Tämän jälkeen osapuolten sopimustasapaino horjahti.

- Jos tuporatkaisu ei kelpaa, niin ei sitten. Mutta silloin on hyväksyttävä, että liittoratkaisut käydään puhtaalta pöydältä molempien osapuolten sopimusmandaattia kunnioittaen, vaati Nieminen.

- Ulkopuoliset määräilyt eivät kuulu järjestelemään, jossa molemmilla osapuolilla on oltava tasavertainen asema. Työmarkkinoilla onkin määräilyn ja ulkopuolisten sekaantumisten sijaan rakennettava aidot neuvottelut, jossa sovitellaan yhteen neuvottelevien osapuolten näkemyksiä. Tämä koskee sekä valtakunnallista neuvottelua että paikallista yrityskohtaista sopimista.

- Tämä taas edellyttää, että EK lopettaa eri sopimusten määrittelyn ja keskittyy lobbaustoimintaansa. Vapaaseen sopimusoikeuteen tämä ei kuulu. Uusi tilanne edellyttää myös ammattiliitoilta uusia eväitä, eikä tämä tarkoita sitä, että luovuttaisiin valtakunnallisista työehtosopimuksista. Voi olla, että ammattiliittojenkin on tunnustettava, että eri alojen erilaiset tilanteet voivat ja saavat vaikuttaa sopimusten sisältöön, sanoi Nieminen. Ammattiliitot osaavat myös kyräillä toisiaan. 

Ay-liikkeelle asia ei ole helppo, koska tämä voisi johtaa voimakkaampaan ansiotasojen ja ansiokehityksen eriytymiseen. Silloin julkisen sektorin ja yksityisen sektorin välinen ristiriita lisääntyy, ja voi olla, että tästä syntyy voimakkaasti palkansaajakenttää jakava juttu, arvioi Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen. 

Journalistiliitto aloittaa lehdistön toimituksellisen henkilöstön työehtoneuvottelut ensi viikolla.

Journalistiliitto on ammatillisten keskusjärjestöjen (SAK, STTK, Akava) ulkopuolinen ammattiliitto, jolla on kaikkien keskusjärjestöjen kanssa solmitut yhteistyösopimukset. Journalistiliitolla on noin 16 000 jäsentä.

Lisätiedot Arto Nieminen 0400-981 957


Katso myös

Kaikki uutiset

Hae virkistysstipendiä nyt

Myöntämiseen vaikuttavat sosiaaliset perusteet, taloudelliset perusteet, toiminta liiton luottamustehtävissä ja työkyvyn ylläpitäminen.

Journalistiliitto vetoaa lehdistön ja kustannusyritysten päättäjiin: ”Reilua ja kohtuullista nostaa freen palkkioita työehtosopimusten tapaan”

Journalistiliitto on lähettänyt sadalle lehdistön ja kustannusyritysten päättäjille vetoomuksen korottaa itsensätyöllistäjän palkkioita työehtosopimuksen mukaisten palkankorotusten verran. Liitto pyytää päättäjiltä vastauksia syyskuun loppuun mennessä.

Historiallinen sopimus lehdistön freelancereille

Liiton hallitus hyväksyi kautta aikain ensimmäisen sopimuksen lehdistön itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.