Uutiset / 02.12.2014

Nieminen haluaa lopettaa työmarkkinakyttäämisen

Elinkeinoelämän keskusliiton takapiruilu ärsyttää Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Niemistä

Kun Tupo kerran on kuopattu, pitää työmarkkinoilla päästä aitoihin liittokohtaisiin neuvotteluihin, vaatii Nieminen. EK:n on lopetettava työnantajaliittojen neuvotteluihin sekaantuminen ja ay-liikkeen on hyväksyttävä, että jotkut voivat yksinkertaisesti onnistua neuvotteluissaan paremmin kuin toiset, sanoi Journalistiliiton puheenjohtaja puhuessaan ammattiliitto TEAMin luottamusmieskokouksessa Vantaalla.

Niemisen mukaan kevään palkkakierros on osoittanut, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelumenettelyä on muutettava. Elinkeinoelämän keskusliitto yritti määritellä yksipuolisesti kaikille sopimustason, jonka jälkeen ammattiliitot ryhtyivät kilpailemaan kuka tai ketkä tämän linjauksen murtaisivat. Hyvin moni on niin tehnyt.

- Tällainen tekee pilkkaa toimivasta sopimusjärjestelmästä.

- Sopimuksissa on erilaisia palkankorotuksia ja eriä, joiden kustannusvaikutukset vaihtelevat, mutta eivät euromäärillä mitattuna merkittävästi. Sopimusten todellisia vaikutuksia hyssytellään, koska halutaan pitää yllä julkista kuvaa siitä, että kaikki muka sopeutuvat teollisuuden työnantajien etukäteen yksipuolisesti määrittelemään linjaan.

- Tavoitteena on tietysti hillitä teknologiateollisuuden ja julkisen sektorin palkkapaineita. EK:n määrittämän palkkalinjan puolustaminen on mennyt liian pitkälle, arvioi Nieminen.

Sen jälkeen kun EK hautasi tuloratkaisut, on Niemisen mielestä syntynyt omituinen tilanne.

- EK:n entinen toimitusjohtaja Leif Fagernäs sanoi Ylen radiouutisten haastattelussa, että tupo ei kelpaa edes vedenpaisumuksen yhteydessä. Tämän jälkeen osapuolten sopimustasapaino horjahti.

- Jos tuporatkaisu ei kelpaa, niin ei sitten. Mutta silloin on hyväksyttävä, että liittoratkaisut käydään puhtaalta pöydältä molempien osapuolten sopimusmandaattia kunnioittaen, vaati Nieminen.

- Ulkopuoliset määräilyt eivät kuulu järjestelemään, jossa molemmilla osapuolilla on oltava tasavertainen asema. Työmarkkinoilla onkin määräilyn ja ulkopuolisten sekaantumisten sijaan rakennettava aidot neuvottelut, jossa sovitellaan yhteen neuvottelevien osapuolten näkemyksiä. Tämä koskee sekä valtakunnallista neuvottelua että paikallista yrityskohtaista sopimista.

- Tämä taas edellyttää, että EK lopettaa eri sopimusten määrittelyn ja keskittyy lobbaustoimintaansa. Vapaaseen sopimusoikeuteen tämä ei kuulu. Uusi tilanne edellyttää myös ammattiliitoilta uusia eväitä, eikä tämä tarkoita sitä, että luovuttaisiin valtakunnallisista työehtosopimuksista. Voi olla, että ammattiliittojenkin on tunnustettava, että eri alojen erilaiset tilanteet voivat ja saavat vaikuttaa sopimusten sisältöön, sanoi Nieminen. Ammattiliitot osaavat myös kyräillä toisiaan. 

Ay-liikkeelle asia ei ole helppo, koska tämä voisi johtaa voimakkaampaan ansiotasojen ja ansiokehityksen eriytymiseen. Silloin julkisen sektorin ja yksityisen sektorin välinen ristiriita lisääntyy, ja voi olla, että tästä syntyy voimakkaasti palkansaajakenttää jakava juttu, arvioi Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen. 

Journalistiliitto aloittaa lehdistön toimituksellisen henkilöstön työehtoneuvottelut ensi viikolla.

Journalistiliitto on ammatillisten keskusjärjestöjen (SAK, STTK, Akava) ulkopuolinen ammattiliitto, jolla on kaikkien keskusjärjestöjen kanssa solmitut yhteistyösopimukset. Journalistiliitolla on noin 16 000 jäsentä.

Lisätiedot Arto Nieminen 0400-981 957


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.