Uutiset / 12.03.2015

Naisten oikeuksille halutaan medianäkyvyyttä

YK, New York (IPS – Lyndal Rowlands) Naisten ja tyttöjen oikeuksia pidetään toimituksissa pehmeinä aiheina, jotka jäävät kovien aiheiden jalkoihin, väittää Women Deliver -järjestö.

Women Deliver -järjestön toiminnanjohtaja Katja Iversen kysyi journalisteilta, miten tyttöjen ja naisten terveysaiheet saisivat enemmän näkyvyyttä mediassa.

”Melkein kaikki vastasivat, että johtopaikoille tarvitaan lisää naisjournalisteja. Journalismi on yhä miesten johtama ala.”

Naisia koskevat aiheet nähdään usein vähemmän tärkeänä uutisteemana kuin poliittiset tai talousaiheet.

Ugandalainen journalisti Catherine Mwesigwa uskoo näkyvyyden kasvavan heti, kun media ymmärtää kytkökset koviin teemoihin: esimerkiksi naisten terveys vaikuttaa laajempaan sosioekonomiseen kehitykseen.

Iversenin mukaan toimituksissa unohdetaan, että naisten ja tyttöjen terveyden laiminlyönti on ihmisoikeusrikos.

”Joka päivä arviolta 800 naista kuolee raskauteen tai synnytykseen. 31 miljoonaa tyttöä jää vaille koulutusta, ja lapsiavioliitot ovat vakava ongelma monessa maassa. Nämä ongelmat eivät koske vain naisia vaan meitä kaikkia”, Iversen korostaa.

Silpomisjuttu kannatti

Tuodakseen esiin aiheen tärkeyttä yhdysvaltalainen Women Deliver -järjestö aikoo palkita naisten oikeuksien raportoinnissa kunnostautuneita journalisteja.

Yksi palkintoehdokkaista on liberialainen Mae Azango, joka on tehnyt tutkivaa journalismia naisten sukuelinten silpomisesta kotimaassaan.

Kun artikkeli julkaistiin, Azango sai tappouhkauksia ja joutui piiloutumaan tyttärensä kanssa.

”Silpomisesta julkisesti puhuminen on ollut pitkään vaarallista Liberiassa. Otin kuitenkin riskin, koska tapa on vienyt niin monen naisen ja tytön hengen”, toimittaja sanoo.

Women Deliver -järjestön Iversenin mielestä Azango ansaitsisi Pulitzer-palkinnon artikkelistaan.

”Juttu sai kansainvälistä huomiota ja sen ansiosta Liberian hallitus kumosi silpomista harjoittavien instituutioiden luvat”, Iversen kertoo.

Konkreettista apua

Toinen palkintoehdokas, intialainen toimittaja Stella Paul sairastui vakavasti vauvaiässä. Osa hänen perheestään oli sitä mieltä, että hänen tulisi antaa kuolla, koska hän ei ollut poika.

"Nyt vuosikymmeniä myöhemmin minua inspiroi yhä äitini ja lukuisten muiden naisten tahto paljastaa ja lopettaa sukupuoleen liittyvä väkivalta ja epätasa-arvo.”

Paul on kirjoittanut muun muassa eteläisessä Intiassa sijaitsevan Hyderabadin orjista IPS-uutistoimistolle.

Jutun sattui lukemaan kaupungin asukas, joka sai aikaan sen, että Paulin artikkelissa esiintynyt Sri Lakshmi vapautui orjuudesta. Lakshmin tytär Amlu työskenteli ennen kotiapulaisena, mutta on nyt koulussa.

Äänestys käynnissä

Journalistipalkinnon ehdokkaita on yhteensä 15, joista kaksi on miehiä. Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki ehdokkaat tulevat kehittyvistä maista. Kolme voittajaa saa stipendin ensi vuonna Kööpenhaminassa järjestettävään konferenssiin.

Suosikkiaan voi kuka tahansa äänestää järjestön nettisivuilla 20. maaliskuuta saakka.

(Linkki äänestyssivulle: http://www.womendeliver.org/vote-for-your-favorite-journalists-delivering-for-girls-and-women)


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.