Uutiset / 21.05.2021

Mistä Journalistiliiton kevätvaltuusto 2021 puhui ja päätti?

Kevätvaltuustossa keskusteltiin ja tehtiin päätöksiä etäyhteyksin. Kuva: Heli Saarela Kuva:
Journalistiliiton ylin päättävä elin, valtuusto, oli koolla etäyhteyksin 20. – 21.5.2021. Kokous johdettiin Helsingistä, mutta valtuutetut osallistuivat etäyhteyksin. Valtuustossa on kaikkiaan 79 valtuutettua liiton eri yhdistyksistä.
  • Valtuuston kokouksen avannut puheenjohtaja Hanne Aho ehdotti avajaispuheessaan, että liitto voisi lähteä ajamaan työn teon malleja, jotka toisivat joustavuutta työhän ja vapaa-aikaan. Hän nosti esille myös mediatuen tilanteen. Lue uutinen puheesta.  
 
  • Kevätvaltuustossa jaettiin torstaina ja perjantaina perinteisiä palkintoja ja kunniamainintoja. Koronapandemian vuoksi aiemmin jakamatta jääneet vuoden 2019 Työyhteisöpalkinto, Järjestötekopalkinto ja kunniamaininta luovutettiin etäseremoniassa torstaina. Perjantaina jaettiin vuoden 2020 palkinnot ja maininnat. Palkituilta nähtiin myös mukavat kiitospuhevideot. Katso palkitut ja perustelut.  
 
  • Valtuusto laati julkilausuman Valko-Venäjän tilanteesta: Suomen Journalistiliiton valtuusto esittää syvän huolensa valkovenäläisten kollegoidensa puolesta ja tuomitsee Valko-Venäjän hallituksen ja viranomaisten toteuttaman journalistien ja tiedotusvälineiden yhä kiihtyvän vainoamisen. Lue koko lausuma täällä.  
 
  • Mediakunta menestyi koronavuodesta huolimatta se hyvin. Jäsenmäärä kasvoi 27:llä, jäseniä oli vuoden lopulla 262. Tilikauden tulos oli noin 47 500 euroa. Vuoden 2020 tilinpäätös esiteltiin valtuustolle.
 
  • Kevätvaltuusto käsitteli Helsingin Seudun Journalistien aloitetta valiokuntatyön kehittämisestä. Aloitteessa toivottiin liiton tekevän selvityksen valiokunnista ja sen pohjalta aloittavan toimenpiteitä. Valtuusto päätti, ettei selvitystä tehdä, sillä valiokunnat ovat hyvin erilaisia ja osalle valiokunnista on jo annettu vapaudet ottaa käyttöön uudenlaisia toimintamalleja. Päätettiin vahvistaa perehdyttämistä valiokuntatyöhön ja kehottaa valiokuntia käymään tavoitekeskusteluja sekä avaamaan toimintaansa liiton eri kanavissa.
 
  • Valtuusto antoi hallitukselle valtuudet hyväksyä tulevia työehtosopimuksia.
 
  • Valtuusto käsitteli viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Vuotta 2020 värittivät työehtosopimusneuvottelut ja koronapandemia.
 
  • Valtuuston yhteydessä kuultiin Järjestövaliokunnan toiminnasta ja sen ajatuksia liiton tulevaisuudesta.
 
  • Journalistiliiton kevätvaltuuston toisena päivä järjestettiin kyselytunti. Liiton johdolta kysyttiin muun muassa tekijänoikeuksista, oikeudenmukaisista työajoista korona-aikana, jaksamisesta ja lähi- sekä etätöistä jatkossa. Lue tarkemmin kyselytunnista. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Luovat alat kulttuurileikkauksia vastaan: Kivi voittaa sakset -mielenilmaus 15.4.

Tavoitteena on perustella luovien alojen positiivisten vaikutusten ja kasvupotentiaalin avulla, ettei kulttuurin valtionrahoituksesta kannata leikata.