Uutiset / 03.11.2017

Meksikon naisille oma radiokanava

Kuvassa: Lucia Lagunes. Kuva: Daniela Pastrana/IPS Kuva:
México (IPS – Daniela Pastrana) Meksikon pääkaupungissa alkaa maaliskuussa toimia uusi ei-kaupallinen naisten radiokanava Violeta Radio. Uuden perustuslain mahdollistama toimilupa myönnettiin naisten viestintäjärjestölle 15 vuodeksi, ja se osuu aikaan, jolloin naisiin kohdistuva väkivalta on huipussaan. ”Halusimme luoda pääkaupunkiin vaihtoehdon, jossa naiset välittävät naisille tietoa heidän oikeuksistaan”, hankkeen puuhaajiin kuuluva toimittaja Lucía Lagunes sanoo. FM-taajuuden mahdollinen kuulijakunta kattaa metropoliseudun 21-miljoonaisen väestön. Méxicossa on järjestetty viime aikoina lukuisia mielenosoituksia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Kansalaisjärjestöjen mukaan maassa on vuodesta 2012 lähtien surmattu yli 10 000 naista sukupuolensa vuoksi. ”Tiedotusvälineillä on keskeinen rooli ihmisten käsitysten muuttamisessa, ja radio on täällä edelleen  keskeinen media. Emme onnistu muuttamaan asioita, ellemme täytä tätä tilaa ja välitä tietoa”, Lagunes sanoo. Naiset uutisten marginaalissa Toimilupien myöntäminen ei-kaupallisille yhteisöradioille tuli Meksikossa mahdolliseksi vuoden 2013 perustuslakimuutoksessa. Naisten ihmisoikeus- ja viestintäjärjestö Alianza por el Derecho Humano de las Mujeres a Comunicar päätti vuosi sitten hakea käyttöönsä radiotaajuutta, ja lupa heltisi liittovaltion viestintävirastosta elokuun lopulla. Lagunesin mielestä lupa mahdollistaa sen, että tiedonvälityksen perinteisesti miehisen näkökulman rinnalle tulee naisnäkökulma ja tasa-arvoajattelu. Hän tietää mistä puhuu johdettuaan vuosia Cimac-yhdistystä (Comunicación e Información de la Mujer), joka tarkkailee tasa-arvon tilaa mediassa. Sen mukaan naiset ovat äänessä vain 20 prosenttia ajasta Méxicossa lähetettävissä radio-ohjelmissa ja huomattava osa siitä käsittelee viihdemaailmaa. Uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa naisten osuus on alle 30 prosenttia, ja johtotehtävistä he täyttävät alle kymmenesosan. Vuonna 1988 perustettu Cimac on monessa mukana. Se välittää tasa-arvoa koskevia uutisia, analysoi sisältöjä, kouluttaa toimittajia ja järjestöjä, luo verkostoja ja tukee työssään uhatuiksi joutuneita naistoimittajia. Työntekijöitä on 18. Uutta näkökulmaa journalismiin Vuosikymmenten työ on kantanut hedelmää. ”Nykyisin työmme tunnustetaan journalismiksi ja pystymme keskustelemaan kollegojen kanssa siitä, mitä naisten puuttuminen uutismaailmasta aiheuttaa”, Lagunes kertoo. Hänen mielestään uusilla sukupolvilla on aiempia parempia työkaluja ennakkoluulojen poistamiseen. ”Tähän asti journalismi on tarkkailut maailmaa miehisestä näkökulmasta, jossa politiikka tulee ensin ja yhteiskunta sen jälkeen.” Viime vuosina naisnäkökulma on kuitenkin päässyt esille yksittäisissä ohjelmasarjoissa eri kanavilla, yhtenä esimerkkinä opetusradion Naiset kertovat. Lagunes mainitsee myönteisenä myös Periodistas de a Pie -toimittajaverkoston, joka toimii ihmisoikeus- ja tasa-arvopohjalta .

Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.