Uusimmat

Media on Trumpin pahin vihollinen

Rooma (IPS) ”On selvää, että Trump pitää mediaa pahimpana vihollisenaan ja käyttää jokaisen tarjoutuvan tilaisuuden tiedonvälityksen uskottavuuden horjuttamiseen”, Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) Pohjois-Amerikan osaston viestintäjohtaja Margaux Ewen arvioi viikko sen jälkeen, kun Donald Trumpista oli tullut Yhdysvaltain presidentti.
Hänen mukaansa Trumpin hallinto tuomitsee valheeksi tai vastuuttomaksi kaiken viestinnän, joka ei ole myötäsukaista sen toiminnalle.

”RSF muistuttaa Trumpin hallinnolle, että media ei toimi presidentin viestintätoimistona vaan kertoo asioista totuuden ja edellyttää hallinnon ottavan vastuun sanoistaan ja teoistaan”, Ewen jatkaa.

Hän pitää hälyttävänä sitä, miten Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sean Spicer ja Trumpin neuvonantajat syöttävät medialle valheita asioista, joista on kiistattomia todisteita, kuten virkaanastujaisten yleisömääristä.

Trump ehti jo luokitella toimittajat ”maailman epärehellisimpien ihmisten” kastiin. Hänen avustajansa Kellyanne Conway puolestaan selitti valheiden olevan ”vaihtoehtoisia faktoja”. Hän totesi myös, että Trumpin hallinnon täytyy miettiä uudelleen suhteitaan mediaan.

Diktaattorit riemuitsevat

”Hyökkäykset virheelliseksi väitettyä raportointia vastaan ja ‘vaihtoehtoisten faktojen’ tarjoaminen tilalle muistuttavat itsevaltaisten hallitusten toimintaa”, RSF:n Pohjois-Amerikan osaston johtaja Delphine Halgand summaa.

”Lehdistönvapauden tukahduttajat maailmalla seuraavat Trumpia ja ottavat opiksi. Pelottaa ajatella, kuinka paljon röyhkeämmin he hyökkäävät journalistein kimppuun nyt, kun Yhdysvaltain johtaja näyttää mallia”, hän jatkaa.

RSF:n mukaan Yhdysvaltain sisäministeriöltä kiellettiin twiittaaminen sen jälkeen, kun joku sieltä oli välittänyt edelleen kuvia, joissa verrattiin Trumpin ja Barack Obaman virkaanastujaisten yleisöjä.

Yhdysvaltain lehdistöklubin puheenjohtajan Jeffrey Balloun mukaan useilta toimittajilta evättiin pääsy Trumpin virkaanastujaisiin. CNN:ää ei päästetty saman päivän iltana Trumpin kannattajien Deploraball-nimellä kutsuttuun tilaisuuteen.

Poliisi käytti päivän kahakoissa kovia otteita myös mediaväkeä vastaan. RSF:n ja The Guardinin mukaan ainakin seitsemän journalistia pidätettiin levottomuuksien aikana ja heitä syytetään mellakoinnista. Rangaistuksena voi olla kymmenen vuotta vankeutta tai 25 000 dollarin sakko.

Yhdysvallat on sijalla 41/180 RSF:n lehdistönvapausindeksissä.