Uutiset / 16.05.2016

Media-alan osuuskunta valtuuston päätettäväksi

Journalistiliiton hallitus päätti viime torstain kokouksessaan esittää valtuustolle media-alalla toimivan työosuuskunnan perustamista.

Voittoa tavoittelematon osuuskunta helpottaa keikkatyön tekemistä. Sen on tarkoitus palvella paitsi Journalistiliiton free-jäseniä, myös sivutoimisesti free-keikkaa tekeviä työsuhteisia ja esimerkiksi eläkeläisjäseniä sekä opiskelijoita.

Osuuskunta toimii sen kautta toimivan jäsenen työnantajana, ja hoitaa työnantajavelvollisuuksia kuten palkanmaksun, sotu- ja eläkemaksujen maksamisen, verojen maksamisen sekä myös kirjanpidon ja tilinpäätöksen.

”Liitto haluaa auttaa jäseniä tavalla, joka nykyisessä työmarkkinatilanteessa on mahdollinen”, sanoo Journalistiliiton työehtoasiamies Jussi Salokangas.

”Työosuuskunnassa toimiminen säästää paperityöltä ja byrokratialta. Näin aikaa jää enemmän omaan ydinosaamiseen.”

Liiton osuuskunnassa journalisti olisi palkansaajan asemassa, Salokangas korostaa.

”Siihen kuuluminen parantaa journalistin asemaa työmarkkinoilla. Työmarkkinatuen piiriin pääseminen helpottuu. Osuuskunta voi auttaa riittävän palkkiotason määrittelyssä.”

Työosuuskunta tarkoittaisi Salokankaan mukaan myös mahdollisuuksia verkostoitua ja saada kollegoiden tukea.

”Lisäksi palvelumme on asiantuntevaa. Tunnemme nimenomaan media-alan freelancereiden asiat erittäin hyvin.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto vetoaa lehdistön ja kustannusyritysten päättäjiin: ”Reilua ja kohtuullista nostaa freen palkkioita työehtosopimusten tapaan”

Journalistiliitto on lähettänyt sadalle lehdistön ja kustannusyritysten päättäjille vetoomuksen korottaa itsensätyöllistäjän palkkioita työehtosopimuksen mukaisten palkankorotusten verran. Liitto pyytää päättäjiltä vastauksia syyskuun loppuun mennessä.

Historiallinen sopimus lehdistön freelancereille

Liiton hallitus hyväksyi kautta aikain ensimmäisen sopimuksen lehdistön itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Journalistiliitto: Yle-leikkaus heikentää suomalaista tiedonvälitystä

Journalistiliitto pitää Yleen kohdistuvia leikkauksia suurina. Ne heikentävät suomalaista, luotettavaa tiedonvälitystä ja johtavat todennäköisesti siihen, että media-alalta katoaa arvokasta osaamista.