Uutiset / 16.05.2016

Media-alan osuuskunta valtuuston päätettäväksi

Journalistiliiton hallitus päätti viime torstain kokouksessaan esittää valtuustolle media-alalla toimivan työosuuskunnan perustamista.

Voittoa tavoittelematon osuuskunta helpottaa keikkatyön tekemistä. Sen on tarkoitus palvella paitsi Journalistiliiton free-jäseniä, myös sivutoimisesti free-keikkaa tekeviä työsuhteisia ja esimerkiksi eläkeläisjäseniä sekä opiskelijoita.

Osuuskunta toimii sen kautta toimivan jäsenen työnantajana, ja hoitaa työnantajavelvollisuuksia kuten palkanmaksun, sotu- ja eläkemaksujen maksamisen, verojen maksamisen sekä myös kirjanpidon ja tilinpäätöksen.

”Liitto haluaa auttaa jäseniä tavalla, joka nykyisessä työmarkkinatilanteessa on mahdollinen”, sanoo Journalistiliiton työehtoasiamies Jussi Salokangas.

”Työosuuskunnassa toimiminen säästää paperityöltä ja byrokratialta. Näin aikaa jää enemmän omaan ydinosaamiseen.”

Liiton osuuskunnassa journalisti olisi palkansaajan asemassa, Salokangas korostaa.

”Siihen kuuluminen parantaa journalistin asemaa työmarkkinoilla. Työmarkkinatuen piiriin pääseminen helpottuu. Osuuskunta voi auttaa riittävän palkkiotason määrittelyssä.”

Työosuuskunta tarkoittaisi Salokankaan mukaan myös mahdollisuuksia verkostoitua ja saada kollegoiden tukea.

”Lisäksi palvelumme on asiantuntevaa. Tunnemme nimenomaan media-alan freelancereiden asiat erittäin hyvin.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.