Uutiset / 20.01.2010

Markkinaoikeus hylkäsi Sanoma Newsin freelancereiden valitukset

Markkinaoikeus hylkäsi Journalistiliiton tekemän valituksen Sanoma Newsin freelancereiden sopimusehdoista. Journalistiliitto päättää perjantaina haetaanko valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Sanoma News vaati viime keväänä freelancereitaan allekirjoittamaan yksipuolisesti uusimansa sopimusehdot edellytyksenä avustajasuhteen jatkumiselle. Uudet ehdot nostattivat myrskyn ja niitä vastustavaan mielenosoitukseen Sanomatalon ulkopuolella osallistui toukokuussa 350 henkeä.

Sanoma News halusi SanomaWSOY-konsernille freelancerin tekemien töiden kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet mukaan lukien muuntelu-, muuttamis- ja edelleenluovutusoikeudet. Näistä aiempaa laajemmista oikeuksista ei haluttu maksaa lisäkorvausta.

Journalistiliitto vei avustajasopimuksen Markkinaoikeuden ratkaistavaksi. Valituksessa pidettiin kohtuuttomana palkkioiden maksuehtoja, tekijänoikeuksien siirtoa Sanoma Newsille ja sitä, että avustajat vastaavat mahdollisista oikeudenkäyntikuluista. Sanoma Newsiä kiellettiin 200 000 € sakon uhalla ratkaisuun asti käyttämästä avustajasopimuksissaan kiistanalaisia ehtoja.

Nyt Markkinaoikeus on päättänyt, että freelance-toimittajia, -valokuvaajia ja -kuvittajia koskevat ehdot eivät olisi avustajille kohtuuttomia.

-Odotimme toisenlaista ratkaisua, olemme yllättyneitä ja pettyneitä, sanoi Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen.

Journalistiliitto päätti perjantaina hallituksen kokouksessa hakea valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Tällainen päätös vaikeuttaisi voimaan jäädessään suuresti freelancereiden etujen ajamista jatkossa, sanoi Savolainen.

Katso tarkemmat kommentit markkinaoikeuden päätöksestä


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.