Uutiset / 20.01.2010

Markkinaoikeus hylkäsi Sanoma Newsin freelancereiden valitukset

Markkinaoikeus hylkäsi Journalistiliiton tekemän valituksen Sanoma Newsin freelancereiden sopimusehdoista. Journalistiliitto päättää perjantaina haetaanko valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Sanoma News vaati viime keväänä freelancereitaan allekirjoittamaan yksipuolisesti uusimansa sopimusehdot edellytyksenä avustajasuhteen jatkumiselle. Uudet ehdot nostattivat myrskyn ja niitä vastustavaan mielenosoitukseen Sanomatalon ulkopuolella osallistui toukokuussa 350 henkeä.

Sanoma News halusi SanomaWSOY-konsernille freelancerin tekemien töiden kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet mukaan lukien muuntelu-, muuttamis- ja edelleenluovutusoikeudet. Näistä aiempaa laajemmista oikeuksista ei haluttu maksaa lisäkorvausta.

Journalistiliitto vei avustajasopimuksen Markkinaoikeuden ratkaistavaksi. Valituksessa pidettiin kohtuuttomana palkkioiden maksuehtoja, tekijänoikeuksien siirtoa Sanoma Newsille ja sitä, että avustajat vastaavat mahdollisista oikeudenkäyntikuluista. Sanoma Newsiä kiellettiin 200 000 € sakon uhalla ratkaisuun asti käyttämästä avustajasopimuksissaan kiistanalaisia ehtoja.

Nyt Markkinaoikeus on päättänyt, että freelance-toimittajia, -valokuvaajia ja -kuvittajia koskevat ehdot eivät olisi avustajille kohtuuttomia.

-Odotimme toisenlaista ratkaisua, olemme yllättyneitä ja pettyneitä, sanoi Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen.

Journalistiliitto päätti perjantaina hallituksen kokouksessa hakea valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Tällainen päätös vaikeuttaisi voimaan jäädessään suuresti freelancereiden etujen ajamista jatkossa, sanoi Savolainen.

Katso tarkemmat kommentit markkinaoikeuden päätöksestä


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.