Uutiset / 20.01.2010

Markkinaoikeus hylkäsi Sanoma Newsin freelancereiden valitukset

Markkinaoikeus hylkäsi Journalistiliiton tekemän valituksen Sanoma Newsin freelancereiden sopimusehdoista. Journalistiliitto päättää perjantaina haetaanko valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Sanoma News vaati viime keväänä freelancereitaan allekirjoittamaan yksipuolisesti uusimansa sopimusehdot edellytyksenä avustajasuhteen jatkumiselle. Uudet ehdot nostattivat myrskyn ja niitä vastustavaan mielenosoitukseen Sanomatalon ulkopuolella osallistui toukokuussa 350 henkeä.

Sanoma News halusi SanomaWSOY-konsernille freelancerin tekemien töiden kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet mukaan lukien muuntelu-, muuttamis- ja edelleenluovutusoikeudet. Näistä aiempaa laajemmista oikeuksista ei haluttu maksaa lisäkorvausta.

Journalistiliitto vei avustajasopimuksen Markkinaoikeuden ratkaistavaksi. Valituksessa pidettiin kohtuuttomana palkkioiden maksuehtoja, tekijänoikeuksien siirtoa Sanoma Newsille ja sitä, että avustajat vastaavat mahdollisista oikeudenkäyntikuluista. Sanoma Newsiä kiellettiin 200 000 € sakon uhalla ratkaisuun asti käyttämästä avustajasopimuksissaan kiistanalaisia ehtoja.

Nyt Markkinaoikeus on päättänyt, että freelance-toimittajia, -valokuvaajia ja -kuvittajia koskevat ehdot eivät olisi avustajille kohtuuttomia.

-Odotimme toisenlaista ratkaisua, olemme yllättyneitä ja pettyneitä, sanoi Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen.

Journalistiliitto päätti perjantaina hallituksen kokouksessa hakea valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Tällainen päätös vaikeuttaisi voimaan jäädessään suuresti freelancereiden etujen ajamista jatkossa, sanoi Savolainen.

Katso tarkemmat kommentit markkinaoikeuden päätöksestä


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.