Uutiset / 23.08.2012

Luovat alat ärähtivät opiskelijoiden tekijänoikeuksista

Grafia ry:n, Kuvittajat ry:n, Sarjakuvantekijät ry:n, Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliiton ja Suomen freelance-journalistien aloite on osoitettu opetusministeri Jukka Gustafssonille ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle.

Taustalla on yhä yleisempi käytäntö pakottaa toimittajiksi, kuvaajiksi, taittajiksi, graafikoiksi ja sarjakuvantekijöiksi opiskelevia allekirjoittamaan opintojensa yhteydessä lehtitalojen avustajasopimuksia, jotka vievät heiltä korvauksetta alan toimijan ainoan kauppatavaran, tekijänoikeuden. Järjestöt toteavat:

"Tapauksia on esiintynyt eri yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa, mutta julkisuudessa eniten näkyi tapaus Keskisuomalainen. Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijoita velvoitettiin pakollisen kurssin yhteydessä allekirjoittamaan lehden freelance-sopimus, jota alan ammattilaiset pitävät kohtuuttomana. Joukko opiskelijoita irtisanoutui sopimuksesta ja jupakka tuli julkisuuteen.

   Eräiden mediatalojen freelancer-sopimusten kohtuuttomuudesta on puhuttu paljon ja ministeri Arhinmäki puuttui niihin Tekijänoikeuspäivän puheessaan 23.4.2012. Tällaisilla sopimuksilla freelancer pakotetaan luovuttamaan kaikki mahdolliset tekijänoikeudet työhönsä ja hänelle saatetaan sälyttää sen myöhemmän käytön korvausvastuita.

   Opiskelijat eivät vielä tunne alan kauppatapoja ja oppilaitosten tulisi ne opettaa. Heillä tulisi olla valmiudet ja osaaminen työllistää itsensä luovan alan yrittäjänä.

   Esimerkiksi Aalto-yliopistossa katsotaan, että kun opetus on maksutonta, ei harjoittelupaikka voi vaatia opiskelijaa luovuttamaan omaisuuttaan minkään pakollisen kurssin yhteydessä. Tekijänoikeus on tekijän omaisuutta, ansion lähde ja kauppatavara. Kaikki oppilaitokset eivät toimi näin.

   Toivomme, että opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeistaisi näiden alojen koulutusta antavia yliopistoja ja ammattikorkeakouluja siten, että opiskelijoita ei voida edellyttää opintoihin sisältyvän harjoittelun tai kurssin yhteydessä luovuttamaan laajasti tekijänoikeuksiaan.

Ministeriön tulisi kehottaa oppilaitoksia etsimään sellaiset yhteistyökumppanit, että opiskelijat eivät joudu mediatalojen sanelun eteen tekijänoikeuksiensa laajaksi ja vastikkeettomaksi luovuttamiseksi.

   Oppilaitosten tulisi samalla tehostaa opiskelijoille annettavaa luovan alan yrittäjyyden opetusta, sillä suuri osa opiskelijoista työllistää itsensä valmistuttuaan yrittäjänä.”


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.