Liiton huomionosoitukset
Ansiomerkit
Journalistiliitto myöntää vuosittain valtuuston syyskokouksen yhteydessä ansiomerkkejä erityisen ansioituneille jäsenille.
Ansiomerkin myöntämisedellytyksenä on ansiokas toiminta liiton hyväksi. Ansiomerkkiä onkin pidetty ”elämäntyöpalkintona”, mutta merkki ei ole tarkoitettu ainoastaan luottamustehtävistä jo luopuneille.
Ansiomerkkejä pyritään jakamaan vuosittain useampia, mutta kaikille esitetyille sitä ei voida myöntää. Ehdotusten hyviin perusteluihin kannattaa panostaa, sillä ansiomerkki ei seuraa automaattisesti jonkin luottamustehtävän hoitamisesta. Miten ehdokas on toiminut selkeästi keskitasoa ansiokkaammin? Miksi merkki pitäisi myöntää juuri hänelle?
Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Ansiomerkeistä päättää liiton hallitus.
Ansiomerkkiesitykset tehdään liiton nettisivuilla olevalla lomakkeella.
Liiton ansiomerkki.
Järjestöteko- ja Työyhteisötekijä -palkinnot
Journalistiliiton kevätvaltuustossa jaetaan edellisen vuoden Järjestöteko-palkinto sekä Työyhteisötekijä-palkinto. Perinteinen luottamusmies-palkinto voidaan jakaa kuten ennenkin, mutta osana Työyhteisötekijä-palkintoa. Osana Työyhteisöpalkintoa voidaan jakaa myös Vuoden tulokas-palkinto.
Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus. Ehdotusten perusteluihin on hyvä panostaa ja kertoa selkeästi, miksi palkintoa esitetään juuri kyseiselle henkilölle.
Esitykset lähetetään osoitteeseen kira.narhi (at) journalistiliitto.fi
Järjestötekopalkinto
Liiton hallitus voi myöntää tunnustuspalkinnon vuosittain yhdelle tai useammalle liiton jäsenelle erityisen ansiokkaasta järjestöteosta.
Palkinnon saajina voi olla useampia samassa yhteydessä ansioituneita jäseniä.
Kokonaisharkinnan perusteella palkinto voidaan myöntää myös pitkän uran aikana tehdyistä useista järjestöteoista.
Lisäksi voidaan jakaa kunniamainintoja.
Työyhteisötekijäpalkinto
Liiton hallitus voi myöntää tunnustuspalkinnon yhdelle tai useammalle
- luottamusmiehelle ansiokkaasta luottamusmiestyöstä ja/tai
- työsuojeluvaltuutetulle ansiokkaasta työhyvinvoinnin edistämisestä ja/tai
- osasto- tai yhdistysaktiiville ansiokkaasta työstä ja/tai
- työntekijän ja työnantajan edustajille ansiokkaasta yhteistoiminnasta
Palkinto myönnetään edunvalvontateosta, työsuojelun parantamisesta tai yhteisöllisyyden kehittämisestä. Tekoja voivat olla esimerkiksi edunvalvonnassa syntyneet merkittävät saavutukset sekä uudet ideat edunvalvonnan kehittämisessä, työpaikkojen puolustamisessa, jäsenten taloudellisen tilanteen parantamisessa, työhyvinvoinnin ja työolosuhteiden edistämisessä sekä yhteisöllisyyden parantamisessa. Palkinto voidaan myöntää joko yhdestä ansiokkaasta teosta tai pitkäjänteisestä työstä yhteisten asioiden edistämiseksi. Osana Työyhteisöpalkintoa voidaan jakaa myös Vuoden tulokas-palkinto.
Sananvapauden kunniastipendi
Sananvapauden kunniastipendi on perustettu vuonna 1971, Suomen Sanomalehtimiesten Liiton – Finlands Journalistförbund’in puolivuosisatais-juhlavuotena. Stipendejä jaetaan enintään kaksi sääntömääräisen valtuuston vaihtokokouksen yhteydessä neljän vuoden välein.
Kunniastipendi annetaan jäsenelle, joka on toiminut journalistina erityisen ansiokkaasti. Järjestöllisiä ansioita ei tällöin oteta huomioon. Stipendin lisäksi kunniastipendin saajalle luovutetaan symbolinen Sananvapauden miekka.
