Uusimmat

Liitto vetoaa SMF:n työsuhteisiin freeasiassa

Journalistiliitto pyytää Sanoma Magazines Finlandin työsuhteisia journalisteja tukemaan työnantajansa kanssa ongelmiin joutuneita freelancereita.

Puheenjohtaja Arto Niemisen ja edunvalvontajohtaja Petri Savolaisen allekirjoittama vetoomus kuuluu:

"Pattitilanne Sanoma Magazines Finlandin freelancer-sopimuksen ympärillä jatkuu. Sadat freelancer-journalistit ovat töiden loppumisen uhallakin jättäneet sopimuksen allekirjoittamatta ja jatkavat kamppailuaan saadakseen yhtiön neuvottelemaan sopimuksen ehdoista.

Tavoitteena on turvata kohtuulliset työskentelyn ehdot freelancereille ja pitää huolta siitä, että Suomessa on tulevaisuudessakin mahdollista toimia vapaana journalistina taloudellisesti ja eettisesti kestävältä pohjalta.

Sanoma Magazinesin freelancer-kuvaajat, -toimittajat ja -graafikot tarvitsevat kamppailussaan Journalistiliiton ja sen jäsenten kaiken tuen. On tärkeää, että tässä kaikki vetävät yhtä köyttä, koska freelancer-työn ja työsuhteisen työn välillä on kiinteä riippuvuussuhde. Freelancer-työn ehtojen pitää olla samantasoisia kuin työsuhteisillakin. Työsuhteisen työn rinnalle ei saa luoda halpatyömarkkinoita. Siitä kärsivät lopulta kaikki, ja tällainen kehitys vaikeuttaa Journalistiliiton ja sen edunvalvojien työtä.

Journalistiliitto vetoaa, että kaikki työsuhteiset Sanoma Magazinesin palveluksessa osallistuisivat mahdollisuuksiensa mukaan freelancereiden kamppailuun.

Toimitusosaston ja luottamusmiesten tekemän työn lisäksi jokainen voi tarkkailla esimerkiksi omaa ylityökehitystä tai tehdä merkitsemätön ylityö näkyväksi eli tarkkailla omaa työajan käyttöä. Jos ylityötä tehdään, se pitää korvata työehtosopimuksen mukaisesti tai sovittaessa vastaavilla korotuksilla lasketulla vapaalla."