Uutiset / 12.06.2023

Liitto kokosi ohjeet elokuva- ja tv-alan työsopimuksiin

Elokuva- ja tv-alan työsopimuksissa toistuvat tietyt sopimusehdot. Osa niistä on epäselviä ja osa muutoin ongelmallisia. Journalistiliitto on koonnut ohjeita alan työsopimuksista usein herääviin kysymyksiin. "Ohjeistuksen tarkoitus on helpottaa ymmärtämään sopimuksien kirjauksia ja parantaa taitoja työehtojen neuvottelijana", sanoo elokuva- ja tv-tuotantoalaa tunteva Journalistiliiton työehtoasiantuntija Marika Väisänen. Neuvoja on muun muassa määräaikaisista työsopimuksista, tuotantoaikataulujen muutoksista ja työajoista. "Kun olet tekemässä työsopimusta ja et ymmärrä, jotain sen sisällöstä, niin kannattaa ensin rohkeasti kysyä sopimuksen laatijalta, mitä kirjaus tarkoittaa. Kun sopimus on allekirjoitettu, sen sisältöä voidaan muuttaa vain, jos siitä erikseen sovitaan", Väisänen muistuttaa. Esimerkkeinä toimivat sopimusehdot on kerätty eri yhtiöiden sopimuksista ja niitä on muutettu niin, ettei niistä voi tunnistaa yksittäistä jäsentä tai yhtiötä. Ohjeistus löytyy liiton nettisivuilta sekä tästä: Suurennuslasin alla elokuva- ja tv-alan työsopimukset: näistä sopimuskirjauksista tulee eniten kysymyksiä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.