Uutiset / 12.06.2023

Liitto kokosi ohjeet elokuva- ja tv-alan työsopimuksiin

Elokuva- ja tv-alan työsopimuksissa toistuvat tietyt sopimusehdot. Osa niistä on epäselviä ja osa muutoin ongelmallisia. Journalistiliitto on koonnut ohjeita alan työsopimuksista usein herääviin kysymyksiin. "Ohjeistuksen tarkoitus on helpottaa ymmärtämään sopimuksien kirjauksia ja parantaa taitoja työehtojen neuvottelijana", sanoo elokuva- ja tv-tuotantoalaa tunteva Journalistiliiton työehtoasiantuntija Marika Väisänen. Neuvoja on muun muassa määräaikaisista työsopimuksista, tuotantoaikataulujen muutoksista ja työajoista. "Kun olet tekemässä työsopimusta ja et ymmärrä, jotain sen sisällöstä, niin kannattaa ensin rohkeasti kysyä sopimuksen laatijalta, mitä kirjaus tarkoittaa. Kun sopimus on allekirjoitettu, sen sisältöä voidaan muuttaa vain, jos siitä erikseen sovitaan", Väisänen muistuttaa. Esimerkkeinä toimivat sopimusehdot on kerätty eri yhtiöiden sopimuksista ja niitä on muutettu niin, ettei niistä voi tunnistaa yksittäistä jäsentä tai yhtiötä. Ohjeistus löytyy liiton nettisivuilta sekä tästä: Suurennuslasin alla elokuva- ja tv-alan työsopimukset: näistä sopimuskirjauksista tulee eniten kysymyksiä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.