Uutiset / 01.11.2022

Liiton hallitusohjelmatavoitteet julkaistu: Suomeen laaja mediapoliittinen ohjelma

Journalistiliitto on julkaissut hallitusohjelmatavoitteensa vuosille 2023-2026. Liitto tavoittelee Suomeen laajaa mediapoliittista ohjelmaa. "Tarvitsemme mediapoliittisen ohjelman, jossa tarkastellaan ­kaikkia media-alaan vaikuttavia asioita kokonaisuutena sekä Suomessa että kansainvälisessä lainsäädännössä. Päätöksentekorajat ylittävän yhteisen mediapolitiikan avulla pääsemme katsomaan mediaa kansalaisen näkökulmasta", liitto perustelee tavoitetta. Liitto muistuttaa myös tarpeesta parantaa median toimintaedellytyksiä. Muissa Pohjoismaissa mediaa tuetaan Suomea selvästi enemmän. Hallitusohjelmatavoitteissa Journalistiliitto muistuttaa myös journalistien turvallisuuden merkityksestä: "Kansalaisten luottamusta nauttiva ja eettisesti säännelty media on merkittävä huoltovarmuustekijä. Sodan tai muun ­katastrofin uhatessa tiedotusvälineet ovat avainasemassa ­turvaamassa luotettavan tiedonsaannin." Liiton tavoitteissa otetaan vahvasti kantaa myös itsensätyöllistäjien tilanteeseen. Liitto vaatii heille yhdenvertaista asemaa: "Itsensätyöllistäjät tulkitaan tänä päivänä yrittäjiksi, vaikka todellisuudessa monet heistä työskentelevät palkansaajien kaltaisessa asemassa. Tämä aiheuttaa heille monia tulonmuodostukseen sekä sosiaaliturvaan liittyviä ongelmia." Lue Journalistiliiton hallitusohjelmatavoitteista tarkemmin täällä. Tutustu Journalistiliiton hallitusohjelmatavoitteisiin myös julkaisemamme esitteen avulla. Lue esite, tallenna tai tulosta se itsellesi tästä: Journalistiliiton hallitusohjelmatavoitteet Lue Journalistin juttu: Journalistiliitto haluaa Suomeen laajan mediapoliittisen ohjelman

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.