Uutiset / 25.02.2022

Lakkovaroitus: MTV kahdeksi viikoksi lakkoon maaliskuussa

Journalistiliitto on antanut tänään 25.2. MTV:n sisällöntekijöitä koskevan lakkovaroituksen. Mikäli neuvottelutulokseen ei päästä, lakko alkaa kahden viikon kuluttua eli 11. maaliskuuta. Lakko kestää kaksi viikkoa ja koskee noin 160 sisällöntekijää. Toteutuessaan työtaistelu vaikuttaa muun muassa MTV:n uutisiin, verkkosivuihin ja ajankohtaisohjelmiin. Sovittelu valtakunnansovittelijan johdolla alkaa todennäköisesti ensi viikolla. Journalistiliitto on neuvotellut tammikuusta lähtien MTV:n sisällöntekijöiden työehtosopimuksesta. Työnantajaa edustaa Palvelualojen työnantajat ry Palta. ”Lakkovaroituksen syynä on se, että työnantaja ei ole tullut vastaan työntekijöiden keskeisissä tekstiesityksissä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. ”Haluamme palata kohti normaaleja journalistien työehtoja. Maikkarissa on nyt alan heikoimmat.” Muuhun uutismediaan nähden työntekijöillä on pisimmät työajat ja lyhimmät lomat. Työn haittalisät ovat heikommat kuin vaikkapa samaa työtä tekevillä Yleisradiossa. Mahdollisuudet kouluttautua ovat muihin mediataloihin nähden heikommat. ”Näillä on selkeä vaikutus työntekijöiden jaksamiseen ja työhyvinvointiin”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Olemme yrittäneet ratkoa näitä kysymyksiä jo viime neuvottelukierroksella kaksi vuotta sitten ja sen jälkeen paikallisesti, onnistumatta”, Petri Savolainen perustelee. ”MTV:n ohjelmatyöntekijät päättivät lakosta yksimielisesti. Haluamme tasa-arvoista kohtelua muiden media-alan työntekijöiden ja muiden alojen työntekijöiden kanssa,” sanoo Media- ja ohjelmatyöntekijöiden MOT:n puheenjohtaja Kari Pyrhönen.   Katso Kysymyksiä ja vastauksia MTV:n lakkovaroituksesta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.