Uutiset / 21.02.2017

Kustantajan uusi lähioikeus ei ole tehokas ratkaisu

Journalistiliiton lakimies Sanna Nikula. Kuvaaja: Heli Saarela / Journalisti Kuva:
Journalistiliitto ei pidä Euroopan komission ehdotusta kustantajan uudesta lähioikeudesta toimivana ratkaisuna. Eduskunta käsittelee parhaillaan valtioneuvoston kirjelmää, jossa Suomi ottaa kantaa Euroopan komission tekijänoikeuksia koskeviin lakiuudistuksiin. Komission ehdotukseen sisältyy lehtikustantajan uusi lähioikeus. Kustantajan lähioikeus merkitsisi lehtijulkaisun kustantajan lakisääteistä yksinoikeutta valmistaa lehtijulkaisusta kappaleita ja saattaa niitä yleisön saataville. Suojan tarkoitus on turvata sanoma- ja aikakauslehtien tai uutissivustojen kustantajalle uusi oikeussuojakeino esimerkiksi uutisaggregointipalveluja ja Google Newsin kaltaisia mediaseurantapalveluja vastaan. Kustantaja voisi lähioikeuden avulla lisensoida kustantamiensa julkaisujen käyttöä tällaisissa palveluissa ja toisaalta kieltää luvattoman käytön. Journalistiliitto on antamissaan lausunnoissa vastustanut uuden lähioikeuden säätämistä. Eduskunnan nyt käsittelemässä kirjelmässä Suomi on ottamassa kielteisen kannan lähioikeuteen. Journalistiliitto tukee Suomen kantaa, kun taas työnantajia edustava Medialiitto on vedonnut eduskuntaan uuden oikeuden puolesta.

Vähäiset hyödyt tekijöille

Journalistiliitto ymmärtää kustantajien halua puuttua mediaseurantapalveluiden toimintaan. ”Palvelut hyödyntävät liiketoiminnassaan ilmaiseksi muiden luomia mediasisältöjä. Uutisseurantapalvelun lukija ei välttämättä vieraile kustantajan sivulla lainkaan, vaan lukijalle riittää otsikoiden selaaminen palvelussa”, sanoo Journalistiliiton lakimies Sanna Nikula, jonka vastuualueeseen kuuluvat tekijänoikeusasiat. Journalistiliitto ei kuitenkaan pidä lähioikeutta tehokkaana keinona ongelman ratkaisemiseen. Kustantajat ovat saaneet journalisteilta laajat tekijänoikeudet työ- ja toimeksiantosopimuksilla. ”Kustantajilla on mahdollisuus lisensoida tai kieltää teosten käyttö palveluissa jo heille sopimuksilla siirrettyjen oikeuksien perusteella. Lisäksi komission ehdotuksessa todetaan, ettei uusi suoja estä mediaseurantapalveluilta linkittämistä, johon monet palvelut perustuvat”, Nikula sanoo. Euroopan Journalistiliiton tekijänoikeusasiantuntijoista koostuva ryhmä AREG on pohtinut mahdollisuutta lisensoida lähioikeutta tekijänoikeusjärjestöjen (Suomessa Kopiosto) kautta siten, että lähioikeuden mahdollinen tuotto jakautuisi sekä tekijöille että kustantajille. ”Emme pidä tätä kovin realistisena vaihtoehtona. Kustantajat ovat ilmaisseet, että lähioikeus olisi nimenomaan kustantajan oikeus ja hyödyt tekijöille olisivat välillisiä. Lisäksi kaikissa Euroopan maissa ei ole yhtä kehittynyttä tekijänoikeuksien yhteishallinnointia kuin meillä ja muissa Pohjoismaissa.” Komission ehdotuksessa todetaan, ettei kustantajille tarjotun suojan pitäisi vaikuttaa tekijöiden oikeuksiin ja ettei kustantaja voi vedota lähioikeuteen tekijää vastaan. Lähioikeus ei myöskään rajoita kustantajien ja tekijöiden välillä tehtyjä sopimusjärjestelyjä. Suomessa tekijäjärjestöjen yhteenliittymä Tekijäfoorumi vastustaa lähioikeutta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.