Uutiset / 18.03.2010

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas päivitetty

    Vaikeita kysymyksiä, joihin löytyy vastaus juuri päivitetystä Keikkatyöläisen sosiaaliturvaoppaasta. Opas on tarkoitettu erityyppisiä pätkätöitä tekeville toimittajille, kuvaajille, muusikoille ja teatterintekijöille, joiden ansiot koostuvat monesta eri lähteestä. Sosiaalioppaan edellinen painos on vuodelta 2006, jonka jälkeen moni laki ja asetus on muuttunut. Suurimmat muutokset liittyvät aikuiskoulutukseen, apurahan saajien sosiaaliturvaan, hoitovapaisiin ja eläkkeisiin. Kirja antaa päivitysten lisäksi kattavat perustiedot työsuhteista, yrittäjyydestä, eläkkeistä, apurahoista, vakuutuksista, vanhempainetuuksista – kaikesta, mikä vaikuttaa freelancerin ja keikkatyöläisen taloudelliseen asemaan ja hyvinvointiin. Kirjassa muistutetaan, että keikkatyöläisen eläkemaksut ovat kalliita, mutta vakuutuksen alimitoittaminen voi käydä vielä kalliimmaksi. Jos vakuutukset eivät ole ajan tasalla, sairastuminen saattaa tuoda mukanaan myös köyhyyden, kirjassa todetaan. Opas kertoo myös perusteellisesti, miten esimerkiksi vanhempainetuudet muodostuvat ja miten kannattaa järjestää sovitut keikat sairauden aikana. Tai miten keikat jatkuvat, jos toimeksiantajalle on aiheutunut ongelmia keikan peruuntumisesta tai lehtijutun pois jäämisestä? Mistä saa rahaa elämiseen, kun itse makaa sairaana vuoteessa? Kirjan ovat toimittaneet freelance-toimittajat Terhi Friman ja Tiina Komi. Julkaisusta vastaavat Teatteri- ja Mediatyöntekijät, Suomen Journalistiliitto, Suomen freelance-journalistit, Suomen Näyttelijäliitto, Suomen Muusikkojen liitto ja Freelance-ammattiosasto FAO. Kirjan pdf-version voi ladata ilmaiseksi freelance-journalistien kotisivuilta www.freet.fi .

Katso myös

Kaikki uutiset

Jäsen- ja lakineuvonnassa poikkeuksia juhlapyhien aikaan

Jäsenasiapalvelu ja lakineuvonta on suljettuna joulun ja uudenvuoden pyhinä sekä loppiaisena.

Journalistiliiton tes-kierros käynnistyy: Sopimukset 6000 jäsenelle vappuun mennessä

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on alkamassa. Tällä kertaa kierros kestää puolisen vuotta. Ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ennen joulua, viimeiset sopimukset umpeutuvat vapuksi.

Journalistinaisen palkkapäivä on 13.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti.