Uutiset / 18.03.2010

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas päivitetty

    Vaikeita kysymyksiä, joihin löytyy vastaus juuri päivitetystä Keikkatyöläisen sosiaaliturvaoppaasta. Opas on tarkoitettu erityyppisiä pätkätöitä tekeville toimittajille, kuvaajille, muusikoille ja teatterintekijöille, joiden ansiot koostuvat monesta eri lähteestä. Sosiaalioppaan edellinen painos on vuodelta 2006, jonka jälkeen moni laki ja asetus on muuttunut. Suurimmat muutokset liittyvät aikuiskoulutukseen, apurahan saajien sosiaaliturvaan, hoitovapaisiin ja eläkkeisiin. Kirja antaa päivitysten lisäksi kattavat perustiedot työsuhteista, yrittäjyydestä, eläkkeistä, apurahoista, vakuutuksista, vanhempainetuuksista – kaikesta, mikä vaikuttaa freelancerin ja keikkatyöläisen taloudelliseen asemaan ja hyvinvointiin. Kirjassa muistutetaan, että keikkatyöläisen eläkemaksut ovat kalliita, mutta vakuutuksen alimitoittaminen voi käydä vielä kalliimmaksi. Jos vakuutukset eivät ole ajan tasalla, sairastuminen saattaa tuoda mukanaan myös köyhyyden, kirjassa todetaan. Opas kertoo myös perusteellisesti, miten esimerkiksi vanhempainetuudet muodostuvat ja miten kannattaa järjestää sovitut keikat sairauden aikana. Tai miten keikat jatkuvat, jos toimeksiantajalle on aiheutunut ongelmia keikan peruuntumisesta tai lehtijutun pois jäämisestä? Mistä saa rahaa elämiseen, kun itse makaa sairaana vuoteessa? Kirjan ovat toimittaneet freelance-toimittajat Terhi Friman ja Tiina Komi. Julkaisusta vastaavat Teatteri- ja Mediatyöntekijät, Suomen Journalistiliitto, Suomen freelance-journalistit, Suomen Näyttelijäliitto, Suomen Muusikkojen liitto ja Freelance-ammattiosasto FAO. Kirjan pdf-version voi ladata ilmaiseksi freelance-journalistien kotisivuilta www.freet.fi .

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.