Uutiset / 18.03.2010

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas päivitetty

    Vaikeita kysymyksiä, joihin löytyy vastaus juuri päivitetystä Keikkatyöläisen sosiaaliturvaoppaasta. Opas on tarkoitettu erityyppisiä pätkätöitä tekeville toimittajille, kuvaajille, muusikoille ja teatterintekijöille, joiden ansiot koostuvat monesta eri lähteestä. Sosiaalioppaan edellinen painos on vuodelta 2006, jonka jälkeen moni laki ja asetus on muuttunut. Suurimmat muutokset liittyvät aikuiskoulutukseen, apurahan saajien sosiaaliturvaan, hoitovapaisiin ja eläkkeisiin. Kirja antaa päivitysten lisäksi kattavat perustiedot työsuhteista, yrittäjyydestä, eläkkeistä, apurahoista, vakuutuksista, vanhempainetuuksista – kaikesta, mikä vaikuttaa freelancerin ja keikkatyöläisen taloudelliseen asemaan ja hyvinvointiin. Kirjassa muistutetaan, että keikkatyöläisen eläkemaksut ovat kalliita, mutta vakuutuksen alimitoittaminen voi käydä vielä kalliimmaksi. Jos vakuutukset eivät ole ajan tasalla, sairastuminen saattaa tuoda mukanaan myös köyhyyden, kirjassa todetaan. Opas kertoo myös perusteellisesti, miten esimerkiksi vanhempainetuudet muodostuvat ja miten kannattaa järjestää sovitut keikat sairauden aikana. Tai miten keikat jatkuvat, jos toimeksiantajalle on aiheutunut ongelmia keikan peruuntumisesta tai lehtijutun pois jäämisestä? Mistä saa rahaa elämiseen, kun itse makaa sairaana vuoteessa? Kirjan ovat toimittaneet freelance-toimittajat Terhi Friman ja Tiina Komi. Julkaisusta vastaavat Teatteri- ja Mediatyöntekijät, Suomen Journalistiliitto, Suomen freelance-journalistit, Suomen Näyttelijäliitto, Suomen Muusikkojen liitto ja Freelance-ammattiosasto FAO. Kirjan pdf-version voi ladata ilmaiseksi freelance-journalistien kotisivuilta www.freet.fi .

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.